Čertovská hydinová zmes na hrianky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 500 g kuracie alebo morčacie prsia, 1-2 stredne veľké cibule, 3 strúčiky cesnaku, 1-2 väčšie sterilizované uhorky, 3 PL plnotučnej horčice, 3 PL kečupu, solčanka alebo vegeta, morská soľ, a samozrejme feferónky (sterilizované alebo čerstvé)

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je moja obľúbená rýchlovka vzniknuvšia myslím ešte za krásnych internátnych čias :-))))). Napriek tomu si presadila svoju vyššiu priečku v rebríčku obľúbenosti u nás a našich známych - ako skvelá minútka na hrianky pri oslavách, rôznych mecheche alebo vykopávaní starého roka do ... zadnej časti :-)))).

POZNÁMKA: aj keď to možno pri fotopostupe vyzerá divne - ale pôvodne je tento recept na echt ohnivú hriankovú zmes, po ktorej sa dobre leje do dutiny pivko, aby sme zahasili plameň, ktorý nám táto pre nás sedliacko-gurmánska lahôdka spôsobí - toto je už verzia upravená na konzumáciu deťmi, keďže ju fakt zbožňujú. Čiže na foto chýbajú feferónky - lebo som to práve robila aj pre deti, ale napíšem, kedy pridávam feferónky, do postupu.

Ešte jeden malý dodatok, možno pre niekoho užitočný - rokmi som sa dopracovala k variantu 3v1 na základe tohto vymysleného receptušu :-)
1. čertovská hrianková zmes (tento recept)
2. soté - v tom prípade mäso nakrájam na rezance a pokračujem úplne rovnako. Ideálna príloha ryža :-)
3. plnená zemiaková placka - soté ako v predchádzajúcom bode, akurát rezance také drobnejšie. Potom na slaninke orestujem morčacie pečienky nakrájané na rezance asi ako mäsko (v pomere množstvom k sotému asi tak 1:1), prilejem trošku domácej paradajkovej omáčky a v závere spojím so zmesou a už len prehrejem. Toto je tiež super jedlo, len už s tým je viac práce :-). Naplníme obrovskú zemiakovú placku a mňáááááááám je hotovo. príloha - zeleninová obloha alebo ďalšie feferónky? :-)

Okrem týchto potrebných surovín (nie konkrétne týchto samozrejme :-)) na pravú čertovskú zmes chýbajú ešte FEFERÓNKY – na takéto množstvo mäsa dávam 3-4 guľaté červené vykuchané feferónky pokrájané na drobno (alebo posekané). V prípade pocitu, že zmes je málo ohnivá (to záleží od ohnivosti feferóniek) v závere pridám viac cesnaku.
Pokrájanú cibuľku speníme na oleji a do zlata orestujeme.
Ku koncu pridáme 1 pretlačený strúčik cesnaku a v prípade ČERTOVSKEJ zmesi v tejto fáze aj nadrobno nakrájané feferónky. Chvíľočku spolu restujeme a už sa teší mäsko na tú krásnu vôňu :-).
Ja mäso „krájam“ v mixéri na najslabších otáčkach, je potom fakt strašne rýchlo hotové. Inak som to los manualos krájala strašne dlho, tak mi to potom ani nechutilo :-). Mleté mäso nie je ono – to už neboli kúsky ale totálna drť.
Mäso pridáme na orestovaný mix a poprášime Solčankou (vegetou) a poriadne premiešame – na vysokej teplote, nech sa mäsko zatiahne a začne sa oddeľovať.
Mäsko si pustí šťavu, stiahneme teplotu a na nižšej podusíme kratučko – hydina ozaj nepotrebuje viac ako nejakú tú minútku.
Kým je ešte troška vlastnej šťavy pod mäsom, pridáme najemno nastrúhané kyslé uhorky, horčicu a kečup a celé premiešame, privedieme k varu. Pretlačíme zvyšné strúčiky cesnaku, zamiešame a odstavíme zo zdroja tepla – HOTOVOOOOOOOO...vôňa je rozlezená po celom byte, do hrnca nakúkajú úplne všetci...
...ako to, že ešte nie sú hotové HRIANKY?! Tak sa čaká na hrianky – u nás na sucho, podľa mňa olej pod cibuľkou je postačujúci :-)