vynikajúce mušle



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny: 500 g čiernych mušlí 250 ml bieleho vína 1 cibuľa šťava z 2 citrónov trochu cukru pár klinčekov 500 ml vody pár bobkových listov mleté čierne korenie soľ. Ďalej: 200 ml smotany 150 g nastrúhaného syra 3 žĺtky 40 ml Amaro Siciliano (Averna) múka tuk na vyprážanie 1 šálka strúhanky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:
Mušle očistíme kefkou pod tečúcou vodou. V hrnci prevaríme vodu, biele víno a cibuľu prešpikovanú klinčekmi a bobkovými listami. Ochutíme soľou, mletým čiernym korením a cukrom a okyslíme citrónovou šťavou. Mušle rozdelíme na 2 polovice a každú z nich varíme v tomto náleve asi 10 minút. Všetky mušle sa musia otvoriť. Mušle vyberieme, necháme odkvapkať a vyberieme z nich mäso. Mäso z mušlí osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a obalíme múkou, rozšľahanými žĺtkami a strúhankou. Vypražíme vo väčšom množstve tuku dochrumkava. Medzitým prepasírujeme do hrnca 250 ml vývaru z mušlí. Zahustíme smotanou vymiešanou s múkou dohladka. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením, trocha osladíme a prilejeme Amaro Siciliano. Vypražné mušle dáme do vymastenej formy, posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme na grile. Mušle upravíme na taniere a omáčku podávame osobitne.