Naša hrášková krémová polievka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g zeleného hrášku, 1 l vývaru, mletá rasca, sušený mletý rozmarín, morská soľ, 2 PL bazalkové pesto, 250 ml creme fraiche, 250 ml smotana na varenie, 2-3 PL hladkej múky, 1 plátok masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Túto polievku obľubujú naše deti :-). V pôvodnej verzii, ako je uvedená tu, je teda hoooodne kalorická, ale takto ju majú najradšej. Najlepšie by bolo po nej obiehať barák do večera, tak sa tej dobroty radšej vzdám :-)))). Keď mi už nechceli jedávať hrach v polievke, tak som skúšala odvodiť nejakú pre nich jedlú polievku. Krémová vyzerala ako celkom dobrý kompromis, akurát bolo treba ladiť ich fajnové chute. Toto tu je výsledok, ktorý prešiel testovaním a ich výstupnou kontrolou. Nie je to žiadna diera do sveta - receptov na hráškovú krémovú polievku ja hafo - nakoniec základ je vždy rovnaký - hrášok, vývar, soľ, smotana niektorá z dostupných :-)))))))))))
Vývar ale používam vždy len domáci - vždy robím viac zeleninovo-mäsového vývaru a z každej várky si odkladám do mraziaku, niet nad domáci vývar.
Creme fraiche je pre mňa kuchárskeho poloanalfabeta záhada - ale tá krémovosť sa u nás osvedčila. Pár krát sa mi podarilo kúpiť s bylinkovou príchuťou a to už nevyžadovalo okrem jemného prisolenia žiadne dochutenie. Čiže polievka hotová rýchosťou svetla, ďalšie plus v mojej kuchyni :-)))

POSTUP SAMOTNÝ:
Fotopostup myslím nie je nutný, aj tak som nemala šancu s našou hviezdou na rukách to stíhať :-).

1. Hrášok dáme variť do hrnca a zalejeme vývarom tesne nad úroveň hrášku. Vývar jemne dochutíme mletou rascou a poprášime mletým rozmarínom. Hrášok varíme do makkä – cca 20 minút. Toto nejak nesledujem, kým rozhabarkujem múku v smotane a popracem si svoje pole pôsobnosti, ponaháňam kričiace deti, obvykle je hotovo :-).

2. V smotane na varenie si rozhabarkujeme hladkú múku na zahustenie.

3. Keď sa hrášok uvarí, pridáme bazalkové pesto a creme fraiche a všetko dôkladne rozmixujeme dohladka. Bazalkové pesto dodá polievke veľmi príjemnú chuť a my dávame aj viac ako 2 PL. To je však individuálne, nie každému chutí. Znovu postavíme na sporák a za stáleho miešania vlejeme smotanu s múkou a privedieme k varu.

4. Ak je polievka príliš hustá, tak podlievame vývarom, ktorý nám zaručene ostal, kým nedosiehneme tú našu optimálnu hustotu (u nás je to skoro ako asfalt :-)). Podľa chuti prisolíme, záleží od toho, aký slaný vývar použijete. Po odstavení polievky pridajte plátok masla, premiešajte a finito. Maslo polievku dochutí a zvýrazní chuť.

Navrch najradšej dávam strúhaný parmezán alebo lyžičku jogurtu, deti zase majú svoje - ani jedno, ani druhé - oni chcú obyč eidam :-)