Slivkovo pudingové šatôčky z plundrovaného cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Tukové cesto: 250 g vychladeného masla, 100 g hladkej múky. Kysnuté cesto: 30 g droždia, 40 g práškového cukru, 200 ml vlažného cesta, 400 g hladkej múky, štipka soli, 1 vanilkový cukor, 2 žĺtky, 2 lyžice citrónovej šťavy, 2 lyžičky postrúhanej citrónovej kôry. Plnka: 300 ml mlieka, 1 vanilkový pudingový prášok, 300 g sliviek. 1 vajce na potretie.

POSTUP PŘÍPRAVY

Pokrájané maslo spracujeme s múkou na tukovú kocku, ktorú dáme do chladničky stuhnúť. Do misy dáme múku, vyhĺbime jamku, pridáme droždie, lyžičku cukru a mlieko. Necháme vzísť kvások. Potom pridáme zvyšný cukor, štipku soli, žĺtka, citrónovú šťavu, postrúhanú citrónovú kôru, vanilkový cukor. Vypracujeme hladké nelepivé cesto, ktoré dáme vykysnúť cca 40 minút. Cesto po vykysnutí dobre premiesime, rozvaľkáme ho na veľký plát, do jeho stredu položíme tukovú kocku a cesto preložíme ako obálku. Znovu ho rozvaľkáme a poskladáme ho na tri krát. . Opäť ho necháme kysnúť 40 minút. Tento postup ešte jeden krát zopakujeme. Z mlieka, cukru a pudingu uvaríme hustý puding. Za stáleho miešania ho vychladíme. Vykysnuté cesto vyvaľkáme a rozkrájame na štvorce 8 x 8 cm . Na každý štvorec dáme kôpku pudingu a polovicu slivky. Zložíme do šatôčky. Všetky dáme na plech, necháme ešte trocha pokysnúť, potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do vyhriatej rúry.

Zdroj: časopis Rytmus života