Sterilizovaný segedínsky guláš - polotovar



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mäso - môže byť bravčové, ja som dávala kuracie prsia, kyslá kapusta, olej, červená paprika, soľ, drvená rasca

POSTUP PŘÍPRAVY

Snažím sa svojim synom aspoň trošku uľahčiť varenie na internáte a tak vymýšľam, čo sa dá zavariť. Začala som omáčkou na špagety, potom bola na rade kapustnica, kuracie soté, a tento rok som skúsila aj segedín a keďže mal úspech, urobila som zopár pohárov spolu s kuracím soté.

Mäsko nakrájame a opečieme na oleji. Množstvo neuvádzam, riadim sa veľkosťou hrnca, ja som robila v 10 litrovom. Cibuľu nedávam, neriskujem skysnutie.
Keď je mäso zatiahnuté, pridáme soľ, rascu a červenú papriku podľa chuti. Ja dávam aj solčanku.
Pridáme kyslú kapustu, ja ju vždy pokrájam, aby nebola taká dlhá, množstvo tiež podľa chuti a hrnca, zalejeme vriacou vodou a dusíme domäkka. Teraz som dala 4 sedemdecilitrové poháre. Múku nedávam.
Ešte za horúca naplníme poháre, nedávame až po vrch, ale cca 1cm od kraja.
A dáme sterilizovať. Ja sterilizujem len v rúre a mäso sa mi ešte nikdy nepokazilo, viečka si dám do kovovej misky, zalejem vriacou vodou, nechám postáť, vodu zlejem a potom dám na poháre a zatváram, treba vyskúšať, či netečú otočením dolu hlavou. Sterilizujem 15 minút pri teplote 150 stupňov a potom 45 minút pri teplote 100 stupňov. Vyberiem, zabalím do deky a potom šup do špajze, odkiaľ poputuje do Brna. Smotanu s múkou si už pridajú sami, dostali inštrukcie, takže by to mali zvládnuť.
Tu je spomínané soté - mäsko opražím, dochutím, pridám buď pretlak alebo krájané rajčiny a podľa toho čo mám doma - kukuricu, cukinu, papriku, môže byť aj fazuľa, len nie cibuľu a cesnak, to si musia dať čerstvé. Urobia si k tomu cestovinu, ryžu, zemiaky, alebo rizoto, či na špagety, fantázii sa medze nekladú, všetko bez múky, to som sa bála dať, aby moja práca nevyšla nazmar.
Zasterilizujem si aj kyslú kapustu, ktorá mi ešte ostane v sude a vonku je už teplo, takže by sa pokazila a to by bola škoda.