Sterilizovaný segedínsky guláš - polotovar

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
mäso - môže byť bravčové, ja som dávala kuracie prsia, kyslá kapusta, olej, červená paprika, soľ, drvená rasca
POSTUP PŘÍPRAVY
Snažím sa svojim synom aspoň trošku uľahčiť varenie na internáte a tak vymýšľam, čo sa dá zavariť. Začala som omáčkou na špagety, potom bola na rade kapustnica, kuracie soté, a tento rok som skúsila aj segedín a keďže mal úspech, urobila som zopár pohárov spolu s kuracím soté.
 |
Mäsko nakrájame a opečieme na oleji. Množstvo neuvádzam, riadim sa veľkosťou hrnca, ja som robila v 10 litrovom. Cibuľu nedávam, neriskujem skysnutie. |
 |
Keď je mäso zatiahnuté, pridáme soľ, rascu a červenú papriku podľa chuti. Ja dávam aj solčanku. |
 |
Pridáme kyslú kapustu, ja ju vždy pokrájam, aby nebola taká dlhá, množstvo tiež podľa chuti a hrnca, zalejeme vriacou vodou a dusíme domäkka. Teraz som dala 4 sedemdecilitrové poháre. Múku nedávam. |
 |
Ešte za horúca naplníme poháre, nedávame až po vrch, ale cca 1cm od kraja. |
 |
A dáme sterilizovať. Ja sterilizujem len v rúre a mäso sa mi ešte nikdy nepokazilo, viečka si dám do kovovej misky, zalejem vriacou vodou, nechám postáť, vodu zlejem a potom dám na poháre a zatváram, treba vyskúšať, či netečú otočením dolu hlavou. Sterilizujem 15 minút pri teplote 150 stupňov a potom 45 minút pri teplote 100 stupňov. Vyberiem, zabalím do deky a potom šup do špajze, odkiaľ poputuje do Brna. Smotanu s múkou si už pridajú sami, dostali inštrukcie, takže by to mali zvládnuť. |
 |
Tu je spomínané soté - mäsko opražím, dochutím, pridám buď pretlak alebo krájané rajčiny a podľa toho čo mám doma - kukuricu, cukinu, papriku, môže byť aj fazuľa, len nie cibuľu a cesnak, to si musia dať čerstvé. Urobia si k tomu cestovinu, ryžu, zemiaky, alebo rizoto, či na špagety, fantázii sa medze nekladú, všetko bez múky, to som sa bála dať, aby moja práca nevyšla nazmar. |
 |
Zasterilizujem si aj kyslú kapustu, ktorá mi ešte ostane v sude a vonku je už teplo, takže by sa pokazila a to by bola škoda. |