Plnený pečený karfiol



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 stredne veľký karfiol vcelku, cca 15 dkg tvrdého syra vcelku, cca 15 dkg šunky vcelku, 2 dcl mlieka, 15 dkg hladkej múky, 1 vajce, 1 dcl oleja alebo maslo, 1 PL provensálskych byliniek, muškátový oriešok alebo proste podľa svojej chuti, soľ

POSTUP PŘÍPRAVY

Tak moja premiéra receptuš s fotopostupom :-))). Budem sa teraz trošku vykecávať, tak ak nemáte náladu na moje výplody, šup na fotopustup.
Asi som sa konečne odhodlala pozvať Vás aj do mojej kuchyne .Toľko ste ma dievčatá inšpirovali, mnohým veciam naučili a objavili vo mne vcelku záľubu pre varenie a pečenie - čo by som Vám ešte pred pár rokmi oponovala do poslednej kvapky potu NIE, NIKDY nebudem robiť kysnuté cesto, piecť koláče a NEDAJBOŽE pokúšať šťastie s niečím neobvyklým :-)))), že som sa dnes naozaj rozhodla stráviť pri varení trikrát viac času (s foťákom) ako bežne. Asi pre toto sa vraví povestné NEVER SAY NEVER :-))).
Budem sa opakovať a pravdepodobne už aj senilniem, lebo mám normálne také endorfínové pocity, keď píšem komentáre ku všetkým Vaším úžasným receptom a dokola nechápem, kde na to všetky chodíte. Toto u mňa pravdepodobne nebude pravidlo, hlavne z časových dôvodov, ale rada by som takto poďakovala každej z Vás, ktorá je ochotná obetovať svoj čas, nápady a rady pre nás ostatné, ktoré sme nie tak obdarené šikovnosťou :-))). Takýto recept som tu ešte nenašla, tak veľmi dúfam, že hoci len jeden jedinýkrát ho niekto vyskúša a obľúbi si ho, tak to moje potenie sa v kuchyni pri varení, strážení malej a pokusoch o fotenie nebolo vôbec zbytočné :-). Aby som nezabudla - síce chválite mňa :-) - no tento recept som našla po dlhom zúfalom hľadaní na nete, keď som už nevedela, ako môjho predpubiša presvedčiť, že karfiol je proste úžasný. Tento "pán recept" ho však presvedčil natoľko, že teraz si tento karfiol pýta dokonca aj sám :-). O súhlas so zverejnením receptíku som už dávno požiadala autorov "dva Medvede", až teraz som sa dopracovala k nahodeniu s vlastnými foto.

Potrebné suroviny. Karfiol umyjeme a dáme variť do vriacej osolenej vody a varíme asi tak 4 minúty (nie do tvrda, karfiol by sa pri plnení rozpadával). Zlejeme, vyberieme z hrnca a necháme poriadne vychladnúť.
Z masla, múky a mlieka uvaríme naozaj hustý bešamel. Na horúcom oleji opražíme múku, vlejeme mlieko a dobre rozšľaháme-rozmiešame. Uvarený bešamel jemne osolíme a necháme ho vychladnúť.
Zo šunky a syra nakrájame hranolčeky a striedavo zasúvame ich medzi ružičky karfiolu.
Do vychladnutého bešamelu pridáme vajce a korenie (alebo bylinky) a dohladka vymiešame.
Karfiol prenesieme na plech s papierom na pečenie a celý ho pokryjeme štedrou vrstvou bešamelu. Takto to vyzerá v polovičnej fáze - nič moc, ale to sa spraví :-)
Potiahneme celú karfiolovú hlavu a toť vsjo. Celú vzniknutú loptisko vložíme do predhriatej trúby.
Pečieme pri 200°C približne 40-45 minút, kým bešamel krásne nezozlatne. Toto zase ako všetko záleží od rúry, takže radšej odsledovať. Pridám foto, keď budem krájať a servírovať, ale dnes to už nebude. Aj tak týmto ďakujem mojej malej pomocníčke, pretože mi dnes výnimočne nepomahála :-). Možno tu budem s tým foťákom šaškovať častejšie :-)