DOMÁCI VANILKOVÝ CUKOR

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g cukru, 1 vanilkový struk (ja som použila veľký mäsitý vanilkový struk, dĺžky 18-21 cm, je plný chutného vanilkového kaviáru), zaváraninový pohár s viečkom
POSTUP PŘÍPRAVY
Ak by niekoho zaujímala cena vanilky tak kus je okolo 1 eura, pri kúpe viac kusov je cena nižšia. Vanilka s dĺžkou 16-18 cm je lacnejšia okolo 0,90 euro za kus.
Nafotila som postup prípravy
 |
1. Vanilkový struk rozrežeme pozdĺžne na dve časti: |
 |
Takto: |
 |
3. Vo vnútri struku sa nachádzajú semiačka, ktorým sa hovorí kaviár. Sú maličké a olejové.
Vanilkový cukor sa dá pripraviť aj bez nich len vložením vanilkového struku do cukru, no vtedy je lepšie použiť menej cukru. |
 |
4. Špičkou nožíka kaviár zo struku vyberieme: |
 |
5. Na obrázku vidíte množstvo kaviáru z polovice struku: |
 |
6. Do misky nasypeme cukor a dobre vmiešame kaviár z celého struku. Keď je cukor so semiačkami dobre premiešaný (trvá to 5-10 minút) pridáme na kúsky (3-4 cm dlhé) nakrájaný zvyšok struku. |
 |
7. Takto vyzerá finálny cukor: |
 |
8. Dáme ho do zaváraninového pohára a zavrieme. Nasledujúce dni občas potrasieme. Po týždni by mal byť pripravený k použitiu. Ja osobne rada vymýšľam rôzne balenia aby som svoje „výrobky: mohla aj darovať. |