Chodské koláče



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na kvások: 250 ml vlažného mlieka, kvasnice, lyžička cukru. Na cesto: 3 žĺtky, 60 g kryštálového cukru, 500 g hladkej múky, 2 dcl oleja, polovicu lyžičky soli. Na tvarohovú náplň: 500 g tvarohu v alobale, 4 lyžice práškového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 10 lyžíc mlieka, 2 žĺtky. Okrem toho slivkový lekvár na zdobenie, smotanu na poliatie koláčov a vajíčko na potretie okrajov.

POSTUP PŘÍPRAVY

Najskôr si pripravíme kvások. Do mlieka pridáme cukor a kvasnice a necháme ho asi 1/2 hodiny odpočívať. Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme múku, soľ, olej a kvások. Ja som troška múky ešte pridala, nakoľko sa mi zdalo toho oleja priveľa. Cesto je mastné olejovité, ale také má byť. Necháme ho kysnúť na teplom mieste - ja som ho nechala cca 1 hodinu. Cesto po vykysnutí som odvážila a rozdelila na tri rovnaké časti. Plech na pečenie pizze som vymastila maslom, doprostred som dala jeden diel cesta a malým valčekom som ho rovnomerne rozvaľkala do kruhu. Ide to výborne, s cestom sa veľmi dobre pracuje. Tvaroh som dôkladne vymiešala so žĺtkami, cukrom, vanilkovým cukrom a mliekom. Ja som pridala aj lyžicu solamylu, ale ten v pôvodnom recepte nebol. Tvarohovou plnkou som potrela všetky tri koláče. Slivkový lekvár - musí byť hustý, kvalitný, som dala do vrecúška na zdobenie a na tvarohovú plnku som nakreslila tvary. Koláče som nechala ešte troška pokysnúť, potom som okraje potrela rozšľahaným vajíčkom a dala piecť. Piekla som na 180 C. Ihneď po vytiahnutí z rúry som ich poliala smotanou na šľahanie. Zobrala som lyžičku poliala koláč a mašľovačkou som smotanu rozotrela po celom koláči. Vznikne tak super smotanový povrch na koláčiku.
Tieto veľmi dobré koláče som objavila na www.mimibazar.cz - kapaja ID 80865

Kreslenie nie je moja silná stránka, ale snažila som sa....
xx
xx