Jahodová kocka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškota: 4 vajíčka, 4 PL kryšťálového cukru, 4PL polohrubej múky..............Jahodová hmota: 1l vody, 300g kryštílového cukru, 2 kávové lyžičky agaru, 1l smotany na šľahanie, 1 jahodový džem..................šľahačka na ozdobu + višne, jahodový džem na potretie piškot

POSTUP PŘÍPRAVY

Po dlhej odmlke ppridávam recept na lahodný zákusok. Niekde v komentároch pri zákusku Trikolora ( v mojich receptoch) som niekomu sľúbila, že pridám ešte jeden vynikajúci zákusok, na ktorý sme my skôr narodené chodievali ( za bývalého režimu ) ako deti do cukrárne. Keďže sa konečne po roku zadarilo upiecť ho, tak sa s vami rada podelím o tento receptuš. Tak poďme na to do obrázkového postupu.

vyšľahať bielka a keď sú dostatočne tuhé pridať cukor a došľahať , kým sa cukor nerozpustí a bielka sa pekne lesknú
pridať žltka a zľahka premiešať
potom pomaly po lyžiciach jemne vmiešať múku
plech vyložiť papierom na pečenie a upiecť, takto upečieme aj druhú piškotu
z vychladnutej piškoty stiahneme papier a vložíme ju späť do formy buď na čistý papier, alebo ak sa nám nepotrhá ten , na ktorrom sme piekli, tak ho môžme použiť, ale ho otočíme tou čistou stranou hore, piškotu popicháme vidličkou, aby sa lepšie prichytil džem
piškotu potrieme džemom ( ja som neskoro zistila, že mám len jeden jahodový džem, tak som použila aký som mala, preto je taký tmavý)
na džem priložíme druhú piškotu a opäť popicháme
najprv začneme agarom, lebo sa dlho chladí , uvaríme vodu s agarom a cukrom, za občasného miešania ho vychladíme a odoberieme si z neho 250 ml na poliatie jahodovej masy
vyšľahať šľahačku a pridať do nej jeden jahodový džem
zľahka vmiešať džem do šľahačky ( ja som mala domáci džem a ten nie je tak ostro červený ako kupovaný, tak som mu chcela trochu pomôcť a kvapla som červené farbivo, len sa mi trochu triasla ruka a prehnala som to s tou farbou) takže to má byť taká jemne ružová farba
do jahodovej šľahačky pomaly prilievame vychladnutý agar
aby sa jahodová masa neroztiekla po forme, treba si vyrobiť, najlepšie z alobalu mantinel, ja mám na takéto koláče vyrobený rám, ten dám na piškoty a nalejem jahodovú masu
tých odobratých 250ml agaru zafarbíme na červeno
na vrch opatrne a rovnomerne nalejeme červený agar , keby medzitým začal tuhnúť, môžme ho jemne nahriať, ale nesmie byť teplý, inak sa rozpustí jahodová masa a urobí nám na povrchu melír
pekne rovnomerne a hladúčko
asi takto a necháme celý zákusok stuhnúť
po dôkladnom stuhnutí odstránime rám, orežeme okraje a nakrájame na si 5x5cm kúsky
***
pred podávaním si preložíme niekoľko kúskov na tácku
a dozdobíme šľahačkou a višňou