
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na oblátky: 500g hl. múky, 250g stopeného masla, 150g bieleho cukru s pridanou melasou (v hol. witte basterdsuiker), 50g droždia, 1 vajce, trošičku vlažného mlieka Na plnku: 500g tmavého hustého cukrového sirupu, 300g tmavého cukru s pridanou melasou(v hol. donkere basterdsuiker), 75g nesoleného masla, 1 malá čajová lyž. mletej škorice
POSTUP PŘÍPRAVY
Cesto si pripravíme tak, že si vymiesime všetky suroviny a na teplom a vlhkom mieste necháme aspoň 45 min. vykysnúť. Potom ho zasa dobre premiesime a vytvarujeme si guľky o veľkosti pinpongovej loptičky. Tieto potom kladieme do waflovača a opečieme z oboch strán. Ešte dobre teplú oblátku opatrne prerežeme a do stredu namažeme sirupovú plnku.
Plnku si urobíme tak, že si zohrejeme sirup a pridáme do neho ostatné ingrediencie.
Pokial nezoženiete ten sirup, tak som googlila a googlila a vyšlo z toho, že treba dat variť rovnaké množstvo vody a cukru cca 1 hod. Takže na 1kg cukru 1l vody. Treba skúšať konzistenciu. Na tanierik si trošku odobrať a nechať schladiť. Chladné by to malo byť o čosi redšie ako med, no nie úplne tekuté.
Je to kopec cirkusu, keď to takto človek číta, no kto okúsil vie, že je to lakotka. A ešte na záver som študovala o basterdsuiker/melasový cukor, že vlastne vďaka melase pečivo ostane dlhšie ako čerstvé, nevysuší sa tak rýchlo, ako s rafinovaným cukrom. Tak podľa mňa tam može ísť aj biely cukor a namiesto tmavého hnedý.
![]() |
Tak toto je asi najobľúbenejší sirup v NL. To len aby ste mali predstavu o farbe. Inak som čítala aj tipy, že ak nie je farba dosť sýta, može sa pridať aj par kvapiek silného čaju |
![]() |
Možno ešte lepšie vidieť takto na kedsíku, je to tá správna farba :o)))mňam |