Stroopwafels - holandské oblátky plnene sirupom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na oblátky: 500g hl. múky, 250g stopeného masla, 150g bieleho cukru s pridanou melasou (v hol. witte basterdsuiker), 50g droždia, 1 vajce, trošičku vlažného mlieka Na plnku: 500g tmavého hustého cukrového sirupu, 300g tmavého cukru s pridanou melasou(v hol. donkere basterdsuiker), 75g nesoleného masla, 1 malá čajová lyž. mletej škorice

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto si pripravíme tak, že si vymiesime všetky suroviny a na teplom a vlhkom mieste necháme aspoň 45 min. vykysnúť. Potom ho zasa dobre premiesime a vytvarujeme si guľky o veľkosti pinpongovej loptičky. Tieto potom kladieme do waflovača a opečieme z oboch strán. Ešte dobre teplú oblátku opatrne prerežeme a do stredu namažeme sirupovú plnku.
Plnku si urobíme tak, že si zohrejeme sirup a pridáme do neho ostatné ingrediencie.

Pokial nezoženiete ten sirup, tak som googlila a googlila a vyšlo z toho, že treba dat variť rovnaké množstvo vody a cukru cca 1 hod. Takže na 1kg cukru 1l vody. Treba skúšať konzistenciu. Na tanierik si trošku odobrať a nechať schladiť. Chladné by to malo byť o čosi redšie ako med, no nie úplne tekuté.
Je to kopec cirkusu, keď to takto človek číta, no kto okúsil vie, že je to lakotka. A ešte na záver som študovala o basterdsuiker/melasový cukor, že vlastne vďaka melase pečivo ostane dlhšie ako čerstvé, nevysuší sa tak rýchlo, ako s rafinovaným cukrom. Tak podľa mňa tam može ísť aj biely cukor a namiesto tmavého hnedý.

Tak toto je asi najobľúbenejší sirup v NL. To len aby ste mali predstavu o farbe. Inak som čítala aj tipy, že ak nie je farba dosť sýta, može sa pridať aj par kvapiek silného čaju
Možno ešte lepšie vidieť takto na kedsíku, je to tá správna farba :o)))mňam