Jablkovo - banánová žemľovka z vianočky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 vianočka (môže byť aj staršia), 2 vajcia, cca 2 dl mlieka, 1 väčší dozretý banán, 2 jablká, 20 g domáceho vanilkového cukru, 1-2 lyžičky domáceho vanilkového extraktu, cca 75 g masla

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Vianočku nakrájame na tenké plátky - približne 0,5 cm hrubé.
2. Mlieko zmiešame s vanilkovým extraktom.
3. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.
4. Maslom vytrieme formu, v ktorej budeme žemľovku robiť - ja používam okrúhlu keramickú formu z IKEI o vnútornom priemere 26 cm. Zvyšok masla rozpustíme.
5. Žĺtka rozmiešame, pridáme do nich vanilkový cukor, popučený banán a nastrúhané jablká. Ak by sa nám táto zmes zdala príliš hustá (ak sú suché jablká), pridáme do nej 1-2 lyžice vlažnej vody alebo mlieka.
6. Polovicu nakrájanej vianočky uložíme do maslom vymastenej formy. Jemne vianočku polejeme mliekom s vanilkovým extraktom - len tak, aby jemne navlhla, ale nesmie v mlieku "plávať".
7. Potom ju potrieme polovicou snehu a trošku pokvapkáme roztopeným maslom.
8. Na to rozotrieme celú jablkovo - banánovú zmes.
9. Zas dáme zvyšnú vianočku, ktorú polejeme mliekom, potrieme snehom a zalejeme roztopeným maslom.
10. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 30 minút, kým nám vrch pekne nezhnedne.

POZN.:
- keď nemám chuť na vanilku, tak ju robím so škoricovým cukrom
- množstvo mlieka som len odhadla, ja to polievam mliekom rovno z krabice a extrakt potom len pokvapkám na vianočku, takže ak by sa vám zdalo toto množstvo mlieka málo, kľudne dajte viac, vianočka nesmie ostať suchá
- banán treba použiť taký dobre dozretý, ktorý sa ľahko rozpučí a je aj dostatočne sladký
- ak neviete ako na domáci vanilkový cukor a extrakt, tak postup na ich výrobu nájdete v mojich receptoch