Balzamikový bôčik s karamelizovanými jablkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg vykosteného, krásne prerasteného bôčika bez kože, 175 g tmavého trstinového cukru + 2 PL na jablká, 125 ml balzamikového octa, 2 strúčiky cesnaku, morská soľ, čierne korenie, 2 - 4 jablká

POSTUP PŘÍPRAVY

Zaujímavá, ale veľmi chutná kombinácia. Balzamiko spolu s cukrom urobia v rúre na bôčiku úžasne chutnú, chrumkavú, skaramelizovanú kôrku. Odporúčam všetkým, ktoré sa neboja experimentovať ,)

Bôčik umyjeme, osušíme a pokrájame na kocky o veľkosti sústa.
Kocky mäsa napicháme na kovové ihly alebo špajle.
V miske zmiešame 2 pretlačené strúčiky cesnaku, 125 ml balzamikového octu, 175 g (alebo pokojne o niečo menej) cukru a cca 150 ml vody. Ja som dala vody 250 ml - tak ako bolo v recepte, ale je to zbytocne vela, pocas pecenia som musela vypek viackrat s naberackou odcerpat, lebo maso sa mi skôd dusilo ako pieklo. Dusenie zo začiatku nevadí, ale ku koncu je dobré odobrať z pekáča väčšinu výpeku, aby sa rebierka krásne pripiekli. Zmes v miske okoreníme a osolíme.
Špízy uložíme do pekáča, zalejeme pripraveným nálevom a prekryjeme alobalom. Pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C 30 minút. Potom obal dáme dole, teplotu zvýšime na 200 °C a dopekáme za občasného obracania asi hodinu, kým povrch mäsa neskaramelizuje. JAbĺčka si pripravíme takto: Jablká pokrájame na kolieska alebo mesiačiky. Nepriľnavú panvicu si rozpálime, nasypeme do nej cukor a jablka a opekáme cca 2 minúty, kým neskaramelizujú. Podávame s bôčikom a pár kvapkami balzamico octu. Ja som k bôčiku podávala aj nové opekané zemiačiky.