Orechová bábovka z kysnutého cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 300 až 340 g polohrubej múky, štipka soli, 60 g práškového cukru, 1 lyžička citrónovej šťavy, 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry, 1,5 dl mlieka, 20 g droždia, 80 g masla, 1 vajce. Plnka: 200 g pomletých orechov, 150 g krupicového cukru, 0,75 dl mlieka, 0,5 dl tuzemského umu.

POSTUP PŘÍPRAVY

Vo vlažnom mlieku rozdrobíme droždie s jednou lyžičkou cukru a necháme vykysnúť. Do misky preosejeme múku, zmiešame so soľou, zvyšným cukrom a nastrúhanou citrónovou kôrou. Vykysnutý kvások vlejeme do múky, pridáme maslo, rozšľahané vajce, citrónovú šťavu a vypracujeme hladké cesto. Necháme na teplom mieste 20 minút kystnúť. Potom cesto rozdelíme na dve časti. V hrnci zohrejeme mlieko, pridáme pomleté orechy, krupicový cukor, premiešame, odstavíme a pridáme um. Dobre premiešame a necháme vychladnúť. Jednu časť cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske do obdĺžnikového tvaru a potrieme polovičnou časťou plnky. Na plnku položíme druhú časť rozvaľkaného cesta a potrieme zvyšnou plnkou. Spolu zvinieme do rolády. Bábovkovú formu potrieme olejom. Stočené cesto dáme do formy a necháme 10 minút podkysnúť. Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.
Piekla som už veľa báboviek, ale táto bola prvý pokus z kysnutého cesta. Je vynikajúca, môžem len a len odporučiť.

Zdroj: časopis Báječná žena