Vanilková zmrzlina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 žĺtka, 200 ml mlieka (ja dávam polotučné), 200 ml šľahačky, 50 g práškového cukru, 1-2 vanilkové tobolky

POSTUP PŘÍPRAVY

POSTUP:

1. Žĺtka vyšľaháme s cukrom, kým nie je hmota svetlá.
2. Vanilkové tobolky pozdĺžne narežeme a dáme ich do kastróla s mliekom. Spolu to zohrievame tesne pod bod varu, necháme potom cca 20 minúť vylúhovať. Tobolky vyberieme a tupou stranou nožíka vyškrabeme z nich kaviár (semienka), ktorý v mlieku potom dobre rozmiešame.
3. Ak mlieko medzitým vychladlo, tak ho zas zohrejeme a teplé pomaly vmiešavame do žĺtkovej zmesi - stále dobre miešame, aby sa žĺtka nezrazili.
4. Celé to zase prelejeme do kastróla a za neustáleho miešania pomaly zohrejeme - nesmie to vrieť, lebo sa to zrazí. Musí sa to len dobre zohriať - zvyčajne keď to začne po okrajoch tak jemne bublinkovať, tak sa to odstaví a za občasného miešania sa nechá vychladnúť.
5. Medzitým, ako to chladne, vyšľaháme šľahačku do tuha. Tú vmiešame do vychladnutej vanilkovej zmesi.
6. Prelejeme do zmzlinovača a urobíme zmzlinu. Ak nemáme zmrzlinovač, tak prelejem do nádoby, v ktorej ju budeme zmrazovať a dáme ju zmraziť. Je ale dôležité, aby sa potom zmzlina cca každú hodinu premiešavala, aby sme zabránili vzniku ľadových kryštálikov.

POZNÁMKA: takáto zmrzlina by sa mala do týždňa skonzumovať.