Cukinová panvička



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

žeby cukina??? * zemiaky * kyslá smotana * cibuľa * tvrdý syr * strúhanka na dno pekáčika * 2 vajíčka * soľ * olej * korenie: majoránka * oregano * sladká mletá paprika * sézam * nakrájaný cesnak - nemusí byť

POSTUP PŘÍPRAVY

Cukiny, cukety, tekvice v našej rodine milujeme všetci od A-Z, teda vynímajúc naše dieťatko, ktorému nechutí nič. Cukiny robievam na stotisíc spôsobov, ale toto leto sa dedko Zdenko vôbec nečiní a neposiela nám expresným rýchlikom do našej dedinky žiadne metrové desaťkilové odrody. Normálne sa hneváme, o chvíľu skončí cukinová éra a my ešte nie sme prejedení tejto dobroty. Dedko Zdenko, ja viem, že si mýliš internet s teletextom a diaľkové od telky s mobilom, ale tajne dúfam, že si určitým nešpecifikovateľným spôsobom zapol počítač, pripojil si sa na web, toto si prečítaš a hneď zajtra nám zo desať kusov prinesieš. No môžem snívať.......

1. Na kolieska nakrájané zemiaky si najprv uvarím v slanej vode, aby som potom zbytočne dlho nezapekala "panvičku", zemiaky sa dosť dlho pečú a zatiaľ by cukina pustila veľa šťavy. Takže si zemiaky uvarím a tým znížim záverečnú dobu pečenia na 15 minút.
2. Cukinu si zatiaľ nakrájam na kolieska, osolím morskou soľou, okorením horeuvedenými prísadami, nechám troška odležať, cukina si pustí troška šťavy a ideme ju osmažiť na olivovom oleji. Osmahneme ju presne z tých istých dôvodov, ako v bode 1. Pri zapekaní by pustila šťavy až hrôza a už by sa to nevolalo "zapekaná" panvička, ale varená panvička.
3. Cukinové kolieska si osmahneme na oleji a tu som mala vážne čo robiť, aby som ich rovno z panvice nehádzala rovno do seba! Takto pripravenú cukinu aj grilujeme a je naozaj božská!!!
4. Nachystáme si panvičky, v ktorej jedlo budeme aj podávať. Ja používam toľko panvičiek, pre koľko ľudí chystám jedlo. Do panvičky - alebo pekáčika, si dáme olej a posypeme to trochou strúhanky.
5. Do panvičky najprv poukladáme kolieska zemiakov, na to cukinové osmažené kolieska, na to kolieska cibule.
5. Pokračujte, pokiaľ sa Vám minú všetky zásoby na toto jedlo. Kurnik, neostalo mi ani jedno miniatúrne cukinové koliesko, skúsim vyjesť z manželovej panvičky, keď budeme večerať. Napríklad ho zaujmem niečím veľmi zaujímavým a cukinu mu sprášim za tisícinu sekundy a budem sa pritom tváriť strašne nezaujato. Na cukinu som ešte nahádzala nakrájaný cesnak, ten miluje manžel. (a pred svadbou tvrdil, že miluje mňa :-((( )
6. Takto vyzerala konečná fáza mojich panvičiek, ostáva už iba pridať nasledujúcu fotku:
7. V miske si rozmiešame kyslú smotanu s 2 celými vajíčkami, ak máte hustejšiu smotanu, pridajte trocha mlieka, nech je to redšie, osoľte, okoreňte. Paaane bože, mne sa tak zbiehajú slinky, že tu vytopím dom.
8. Nalejeme do panvičiek, posypeme riadnou dávkou tvrdého syra a keďže je rúra už horúca, šup s nimi pod plameň.
9. Pečieme chvíľočku, pokiaľ sa nezrazia vajíčka v smotane a neroztečie syr. Mojej rúrke to trvalo asi 15-20 minút.