RAJČINOVÁ SLADKÁ ZAVÁRANINA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 zrelých rajčín, 3PL olivového oleja, 2 nastrúhané cibule, 2 strúčiky cesnaku, 1ČL mletého zázvoru, 1 celá škorica, na špičku lyžičky mletého čierneho korenia, na špičku lyžičky mletého šafránu, 3PL rajčinového pretlaku, 2PL medu, 1,5ČL mletej škorice, 1ČL soli.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na úvod chcem len podotknúť, že je lepšie použiť rajčiny dozreté na slniečku /majú viac dužiny, nie sú také vodnaté/ potom je zaváranina hustejšia a mäsitejšia.

Rajčiny rozrežeme priečne na polovice, dáme preč semienka a na veľkom strúhadle prepasírujeme do misky.
Šupku odhodíme.

V hrnci, najlepšie liatinovom-so silným dnom, zohrejeme olivový olej, pridáme nastrúhaný cibuľu a podusíme pár minút. Pridáme prelisovaný cesnak, zázvor, prihodíme kúsok celej škorice, prisypeme korenie a podusíme chvíľku.
Potom pridáme šafrán, rajčinový pretlak a prelisované rajčiny a osolíme.

Varíme na miernom ohni cca 50 minút kým sa neodparí väčšina vody.
Zmes často premiešavame, aby sa nám neprichytávala na dne hrnca.
Ku koncu, keď sa voda odparí pridáme med s rozmiešanou mletou škoricou a povaríme ešte cca 5 minút.
Dáme do pohárov a uložíme v chladničke.

Používame ku grilovanému mäsku, k rybe, na chlebík, ako chuťovku k rôznym príležitostiam.

Na fotke sú moje dnešné raňajky:
Opečená žemlička - recept Aďka ID 32431 chlebík DAKTYLA- ja som z cesta urobila žemličky.
Zaváranina a olivky :-)))

Dobrú chuť :-))))

Varíme bez pokrievky na slabom ohni
Je už síce v pohárikoch, ale dlho nevydrží :-)))))))))))