Mexický koláč

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Suroviny na 1 koláč: 250 g hladkej múky T-650, 1 lyžička soli, ½ prášku do pečiva, 125 g mäkkého tvarohu (nie nízkotučného), 1 vajíčko, 6 lyžíc olivového oleja, 6 lyžíc mlieka***plnka: olivový olej, 1 cibuľa, cca 250 g mletého mäsa, menšia konzerva kukurice, , ¾-1 kyslá smotana, cca 150 g tvrdého syra (Gouda, Eidam), mletá rasca, provensálske bylinky, paradajky
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept som objavila už skôr v jednom časopise, ale až teraz som ho vyskúšala. Pridala som len viac syra, koreniny a vynechala papriku. Ak chcete mať trošku viac pikantnejšiu plnku, môžete si do nej pridať aj cesnak, trošku chilli papričiek (alebo korenie), čo uznáte za vhodné.
 |
Plnka:(aby vás nemýlilo množstvo použitých surovín na obrázkoch, ja som si pripravila dvojitú plnku - na dva koláče), na olivovom oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, |
 |
pridáme mleté mäso (použila som bravčové plece), soľ, asi pol lyžičky mletej rasce, dve-tri štipky provensálskych byliniek, môžete si pridať aj červenú a žltú papriku nakrájané na kocky, ja som ich nedávala, premiešame, mäso opražíme a trocha podusíme na miernom ohni, podľa potreby môžete priliať trochu vody, ja som nedávala, nebolo treba, odstavíme. Ja som si mäso udusila deň vopred. |
 |
pridáme kukuricu, ak si plnku budete pripravovať v ten istý deň, ako koláč, nechajte ju trocha vychladnúť |
 |
kyslú smotanu – jej množstvo si treba ale prispôsobiť veľkosti formy, v ktorej budete koláč piecť – ja som dávala dve 180 g – na menšom plechu som mala po upečení plnku trocha redšiu a na druhom, ktorý som piekla vo väčšej zapekacej mise bolo smotany akurát, |
 |
pridáme nahrubo nastrúhaný syr, |
 |
premiešame, |
 |
nachystáme si paradajky, |
 |
nakrájame, pridáme do plnky, |
 |
premiešame, odložíme bokom a môžeme si pripraviť cesto. |
 |
Cesto: Rúru predhrejeme na 200° C, múku preosejeme, pridáme soľ, prášok do pečiva (v recepte bol uvedený celý prášok do pečiva, zdalo sa mi to veľa, tak som dala len polku), premiešame, |
 |
pridáme nakrájaný tvaroh, vajíčko, olej, |
 |
mlieko, vypracujeme cesto, |
 |
použila som mäkký tvaroh, |
 |
nechajte ho ešte chvíľku postáť – stačí len zo dve min. |
 |
Preložíme ho na jemne pomúčenú dosku, cesto sa nelepí, môžete si ho prevrátiť, aby sa nemuselo posypovať múkou zvrchu, |
 |
vyvaľkáme ho o troška väčší než je spodná časť formy – aby sme mali cesto aj po okrajoch, alebo si ho vyvaľkajte rovno na papieri na pečenie (ale nezabudnite ho vystrihnúť o troška väčší ako je spodná časť formy), |
 |
Cesto preložíme na papier na pečenie a do formy, |
 |
navrstvíme plnku a dáme zapiecť asi na 13-15 min. |
 |
– jeden som robila v zapekacej mise o priemere 22 cm, tam som mala trošku hrubšie cesto a druhý v mise o rozmeroch 33x20 cm. |
 |
Koláč necháme chvíľku vychladnúť, |
 |
vybrala som ho z formy, ale lepšie je ho krájať rovno v nej, aby sa vám nezlomil, ako mne, |
 |
nakrájame (tieto kúsky sú z tej väčšej misy, aby ste videli hrúbku cesta), môžete si ich posypať ešte kolieskami póru, alebo mladej cibuľky. |
 |
Dobrú chuť. |