Na prvé sväté prijímanie-moja prvá.



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Piškótový korpus: 6 vajec, 6 PL polohrubej múky, 6 PL práškového cukru. Bielkový korpus: 8 bielkov, 280g práškového cukru, 120g polohrubej múky, 110g mandlí /olúpaných a najemno zomletých, vlašských orechov alebo lieskových orieškov/.

POSTUP PŘÍPRAVY

Prvý krát som robila krížik - to je moja prvá na prijímanie. (-:
1., Bielka vyšľaháme dotuha, žĺtky vymiešame s cukrom a postupne k nim pridávame striedavo preosiatu múku a sneh z bielkov. Rozotrieme na plech pokrytý papierom /alebo do tortovej formy vymastenej a vysypanej múkou/ a pečieme na 180 stupňoch do zlata.
2., Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, prišľaháme cukor, postupne na striedavo pridávame múku a mleté mandle. Znovu rozotrieme na plech alebo do tortovej formy a pečieme na 170 stupňov, 30 minút.

Oba korpusy necháme najlepšie do druhého dňa vychladnúť a ak sme piekli v tortovej forme prekrojíme na dve alebo tri časti a naplníme.
Piškótový korpus plním orechovým krémom: 60g masla jemne roztopíme, prisypeme 60 g hladkej múky a ešte chvíľku popražíme /opatrne, aby sa nepripálila múka/ a za stáleho miešania prilejeme 400 ml mlieka a varíme do zhustnutia. Necháme vychladnúť a vyšľaháme s 190 g masla a 200g orechov. Kávový krém: 8 žĺtkov /tie, ktoré nám vystali z korpusu/, spolu s 250ml šľahačkovej smotany, 40g hladkej múky a 140g práškového cukru nad parou uvaríme do zhustnutia /asi 30minút/, necháme vychladnúť a vyšľahame s 250g masla a nakoniec prišľaháme 100ml silnej čiernej kávy /môže byť aj neska/.
Dajú sa pripraviť aj dve samostatné torty piškóta s orechovým krémom a bielková piškóta s kávovým krémom. Poťah MMF+želatínová pasta, ozdoby MMF, váha 8,7 kg.
Pre nášho Paťka.