Zdravšia verzia obľúbeného hrnčekového koláča z posýpky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2H celozrnnej špaldovej múky, 1H trstinového cukru, 125 g masla alebo bio margarínu, 2 vajcia, 3/4 H mlieka, prášok do pečiva vínny kameň, ovocie, môže byť škorica a posekané orechy. Samozrejme je možné suroviny nahradiť bežnými, pokiaľ máte problém zohnať tieto, napr. ten vínny kameň. Kto by to chcel naopak hnať až k "dokonalosti", môže použiť všetky suroviny v bio kvalite.

POSTUP PŘÍPRAVY

Z múky, cukru a masla spravíme posýpku. Odoberieme si z nej 1 hrnček na posypanie. Do zvyšnej pridáme vajcia, mlieko a prášok do pečiva a vymiešame ručným mixérom. Vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy/pekáča. Na vrch poukladáme ovocie, najlepšie sú slivky a môžeme posypať posekanými orechami a škoricou. Na záver posypeme posýpkou, ktorú sme si odložili. V zime namiesto sliviek dávam jablká a škoricu, je to veľmi chutné. Jablká však nikdy nedusím, ani nestrúham, len ich ošúpem a nakrájam na kocky. Tento recept je veľmi rýchly, chutný a zdravý. Najlepšie na ňom je, že sa vždy vydarí a to aj napriek tomu, že sa hovorí, že z celozrnnej múky sa pečie tažšie. Určite sa oplattí vyskúšať.

Takto vyzerá vymiešané cesto. Má trošku hnedšiu farbu než keď sa robí z bielej múky a bieleho cukru. Malo by byť liate no nič sa nestane ak je trošku viac tekuté alebo hustejšie, upečie sa dobre aj tak.
Pred upečením so slivkami a posýpkou.
Po upečení. Pečie sa cca 30-40 minút, závisí od teploty a rúry, ja pečiem 40 min. v remoske. Na fotkách som robila koláč z polovičnej dávky, vyjde to do tortovej formy. Z normálnej dávky ako je uvedená v recepte by mal vyjsť celý plech.