
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
listy šťavela (asi 5x toľko ako vidíte na foto), olej/masť, slanina, hladká múka, mlieko, 1 smotana, 3 vajíčka
POSTUP PŘÍPRAVY
Zo šťavela odstránime stonky, listy dobre umyjeme. Slaninku pokrájame na kocky a opečieme na oleji v hrnci. Poprášime trochou múky a ešte opražíme do zlata. Pridáme umyté listy a miešame. Za chvíľku stratia objem, až zostanú na dno a začnú vytvárať súvislú masu. Šťavel sa na rozdiel od šalátu úplne "rozpustí". Len musíte stále miešať, až kým nedostanete hladkú kašu, v ktorej nevidieť čiastky listov. Potom zalejeme trochou vody - možno do 1/3 hrnca. Ked som dávala hneď mlieko, niekedy sa mi zvykol takýto čerstvý šťavel zraziť. predtým, ako začne vrieť, pridáme mlieko a potom zátrepku s mliekom a smotanou (možno 2 PL HL múky). Osolíme. Nakoniec, ked polievka vrie, prilejeme rozhabarkované vajíčka so soľou, necháme prevrieť a hotovo.
Fotku hotovej polievky ani nemám - robila som do malého hrnca a všetka sa nám minula. To boli duple...
![]() |
Stále miešame. V mase ešte vidieť listy. Musia sa úplne rozvariť. |
![]() |
Zalejem trochou vody. |
![]() |
Pripravíme si vajíčka, posolíme. |
![]() |
Priejeme mlieko a zátrepku s pochúťkovou alebo sladkou smotanou. Privedieme do varu. Potom prilejte vajíčka, nechajte prevariť a hotovo. Posoľte, ak treba. |