Jazyk s hubovou omáčkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na 4 porcie budeme potrebovať: jeden bravčový alebo hovädzí jazyk 800 g, mrkva 4 ks, celer 1 ks, koreň petržlenu 2 ks, cibule 2 ks, soľ. Na omáčku: biele hríby napr. žampióny 100 g, pšeničná múka 2 lyžice, hubový vývar 2 hrnčeky /môžete použiť aj vývar z kocky bujónu napr. od maggi/, maslo 6 lyžíc.

POSTUP PŘÍPRAVY

Postup:

1. Cibuľu a mrkvu nakrájame na plátky a osmažíme na panvici bez tuku. 2. Jazyk uvaríme v osolenej vode, 20 minút pred dovarením pridáme korenie, zapečenú cibuľu a mrkvu.
3. Hotový jazyk vložíme do studenej vody po chvíľke vyberieme a zlupneme kožu. Potom ho nakrájame na plátky a prehrejeme vo vývare. 4. Na omáčku urobíme z múky a masla zápražku, rozriedime ju hubovým vývarom, pridáme osmažené plátky húb a 15 minút varíme.
5. Pred podávaním rozložíme na jazyk na plochú misu a polejeme omáčkou. 6. Ozdobíme zelenou petržlenovou vňaťou. P.S. Jeden z najhodnotnejších druhov týchto tzv. vedľajších produktov je jazyk. Má veľmi jemnú a príjemnú chuť a obsahuje veľa bielkovín a tuku. Jazyk sa používa i k príprave šalátov, studených i teplých predkrmov a taktiež hlavných jedál. Pred prípravou musíte jazyk uvariť: umytý jazyk zalejte horúcou vodou /približne 1 – 1,5 l na 1 kg mäsa/ a varíme na miernom ohni až je mäkký.