Púpavový med



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250 kvetov púpavy, 2 citróny, 1 l vody, 1 kg cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Vo vode varíme hodinu na miernom ohni púpavové kvety a citróny nakrájané na kolieska. Potom tekutinu precedíme cez sitko, pridáme cukor a zase varíme 45 – 60 minút do zhustnutia. Teplý plníme do malých fliaš, uzavrieme a necháme v chlade a tme. Med je dobrý pri prechladnutí do čaju, aj na chlieb s maslom. Z tohto množstva surovín naplníte dva 7 decáky. P.S. Púpavové kvety zbierame v bezprašnom prostredí v plnom kvetenstve. Púpava obsahuje inulín - veľmi dôležitú výživnú látku pre diabetikov. P.S2. Z kvetov sa robí nielen med, ale i víno, sirup, púčiky sa nakladajú a pod. Žiadna z častí rastliny /kvet, stonka, list, koreň/ nieje jedovatá a teda je vhodná na konzumácia aj v surovom stave. Listy, bohaté na vitamín A, C a minerály sa pridávajú do šalátov, sú močopudné a liečia problémy močových ciest a zadržiavanie tekutín bez odčerpávania telového draslíka. Detoxikujú krv, takže sú vhodné pri akné a ekzémoch. Mliečna štava /to biele čo vyteká, keď ju odtrhnete/ lieči bradavice a kurie oká. Koreň redukuje zápaly, stimuluje pečeň a používa sa pri žltačke, žlčových kameňoch a reumatizme. Získava sa z neho červené farbivo. Koreňe sa dokonca nakladajú alebo pražia ako náhrada kávy. Odvar zo žltých kvietkov zase zosvetľuje pehy.