
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 vajec *
200 g tuku na pečenie *
250 g kryštálového cukru *
100 ml mlieka *
300 g polohrubej múky *
1 prášok do pečiva *
2 PL kakaa *
1 pohár zaváraných čerešní alebo višní (s kôstkami) *
vlašské orechy *
čokoláda na varenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Toto je koláč môjho detstva. S brchom sme sa zhodli, že je náš najobľúbenejší od babičky.
Všetko je v obrázkovom postupe.
![]() |
1. Žĺtky s cukrom vyšľaháme do peny, ... |
![]() |
2. ... pridáme tuk na pečenie, ... |
![]() |
3. ... múku zmiešanú s práškom do pečiva a mlieko ... |
![]() |
4. ... a všetko spolu dobre vymiešame. |
![]() |
5. Zľahka vmiešame tuhý sneh z bielkov a štipky soli, ... |
![]() |
6. ... cesto rozdelíme na 2 časti, do jednej pridáme kakao a opäť zľahka zamiešame. |
![]() |
7. Kakaové cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech, ... |
![]() |
8. ... a na kakaové cesto rozotrieme svetlé cesto. Budú tuhšie, takže ich naozaj treba rozotrieť. |
![]() |
9. Navrch "porozhadzujeme" scedené čerešne alebo višne, s kôstkami. Už som to skúšala aj s vykôstkovanými a nebolo to ono, čerešne zostali hore a boli vysušené. Musia klesnúť a tak zostane koláč šťavnatý. |
![]() |
10. Celé posypeme nahrubo sekanými vlašskými orechami. Ja som časť nechala bez orechov kvôli detičkám. |
![]() |
11. No a posekanú čokoládku už dáme na celú plochu. |
![]() |
12. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 st. C cca 30 minút. |
![]() |
13. No a takto to vyzerá na reze. |