Ricottové muffiny

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
150 g ricotty, 2 lyžice créme fraiche alebo hustej kyslej smotany, 1 PL cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g hladkej múky, 1 balíček čoko pudingu, 2-3 lyžice kakaa, 1 ČL prášku do pečiva, 1 ČL sódy bikarbóny, štipka soli, 1 vajíčko, 125 g cukru (prípadne zmes bieleho a trstinového, alebo hnedého), 175 ml mlieka, 80 ml oleja, čokoládové stružlinky na dozdobenie
POSTUP PŘÍPRAVY
Tieto muffinky sú vďaka sviežej ricotte ľahké a osviežujúce. A prepkvapivo nie sú veľmi sladké, takže odporúčam vyskúšať každému, čo nemá rád presladené muffiny.
Z dávky vyjde presne 12 muffinov, čiže jeden plech.
 |
Najprv si pripravíme plnku. V miske zmiešame ricottu, smotanu, lyžicu cukru a vanilkový cukor.
Rúru si predhrejeme na 180 C. |
 |
Do jednej misy si preosejeme múku, pridáme prášok do pečiva, SB, soľ, pudingový prášok, kakao a dobre premiešame. V druhej mise vymiešame vajíčko s cukrom, pridáme olej a mlieko. Potom obidve zmesy zmiešame. |
 |
Do formičiek vystlaných košíčkami najprv dáme po polievkovej lyžici cesta. Na cesto kladieme plnku, tiež približne po jednej polievkovej lyžici. |
 |
Na plnku navrstvíme zvyšné cesto. Nič sa nedeje, ak bude trošku plnky trčať ,-) |
 |
Nastrúhame alebo nahobľujeme si horkú čokoládu a hoblinkami posypeme vrch muffinov. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme cca 22 minút. |
 |
Hotové muffiny necháme asi 5 minúť na plechu, potom ich vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť. |
 |
Pohľad na hotové muffiny. |
 |
A pohľad do vnútra muffinu. |