Schwarzwaldská roláda



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na cesto: 5 vajec, 100 g krupicového cukru, 60 g hladkej múky, 40 g kakaa holandksého typu, 1 lyžička vanilkového extraktu, 100 ml silného čaju Earl Grey, práškový cukor na posypanie Na náplň: 150-180 g kompotových višní, 1-2 lyžice bourbonu, 2 smotany na šľahanie (ale stačí aj 1,5), 2 vanilkové cukry Na čokoladovu polevu: 200 g kvalitnej čokolády, 10 g masla, 1 kelimok smotany na šľahanie, 1 lyžička bourbonu Na čokoladove lístky: 200 g kvalitnej čokolády, 20 celých neporušených bobkových lístkov, alebo čerstvých lístkov ruží

POSTUP PŘÍPRAVY

Túto úžasnú roládu som prvýkrát robila na Vianoce, kvôli čokoládovým dekoračným lístkom bola pre mňa cukárskou výzvou. Prvý pokus nebol stopercentný, ale aspoň som zistila čo a ako a ako celú roládu vylepšiť. Prvé zistenie - na plnku stačí použiť cca 350-400 ml smotany na šľahanie, 500 ml je naozaj veľa, lebo pri rolovaní vylezie veľa smotany von.
Druhé zistenie - ani na polevu netreba robiť celú dávku, stačí polovičná, prípadne 2/3 z rozpisu.
Tretie zistenie - na prípravu čokolístkov sú oveľa lepšie čerstvé ružové lístky, lepšie sa s nimi pracuje a lepšie sa od nich odlepujú hotové čokolístky. A dôležité upozornenie - lístky robiť v predstihu, nechať ich tuhnúť aj celý deň či dva - v žiadnom prípade ich nevložiť tuhnúť do chladničky či mrazničky! NEskôr vysvetlím prečo.
Postup pri obrázkoch...

Najprv si v časovom predstihu pripravíme dekoračné čokolístky. Postup ich prípravy kuknite v mojom ďalšom recepte.
Rúru predhrejeme na 180 C. Plech vyložíme papierom na pečenie. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny, trvá to cca 5 minút. Múku zmiešame s kakaom a preosejeme. Pridáme k vyšľahaným vajíčkam, prilejeme vanilkový extrakt a poriadne premiešame. Rozotrieme na papier na plechu a pečieme vo vyhriatej rúre 12-14 minút. Upečené cesto vyklopíme na hárok papiera posypaný práškovým cukrom a podložený vlhkou utierkou. Zrolujeme s papierom aj s utierkou a necháme vychladnúť.
Čokoládu na polevu dáme spolu s maslom do hrnca a prelejeme horúcou smotanou. NEcháme 5 minúť stáť. Potom prilejeme bourbon a umiešame dohladka.
Roládu rozvinieme, stiahneme z nej papier a pokvapkáme silným čajom. smotanu vyšľaháme dotuha a osladíme vanilkovým cukrom. Šľahačkou potrieme cesto, odkvapkané višne premiešame s troškou bourbonu, poukladáme na šľahačku a roládu zavinieme.
Zrolovanú roládu potrieme polevou.
Na záver ozdobíme roládu čokoládovými lístkami.
Na záver zľahka poprašíme práškovým cukrom. JA som to tu nechtiac s cukrom trošku prehnala... treba cukrovať opatrne, aby nezanikli čokolístky.
Pár pohľadov na celú roládu zhora
Pohľad na roládu - rez