Veľkonočná torta s tvarohom a špenátom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400 g múky (1/2 HL a 1/2 PH múky), 4 PL oleja, štipka soli, 1/4 l studenej vody, 1 kg mrazeného špenátu, 4 strúčiky cesnaku, 40 g masla, 400 g tvarohu, 100 g strúhaného syra, 6 vajec, muškát. oriešok

POSTUP PŘÍPRAVY

Originálny názov tejto torty je talianska veľkonočná torta.

Zmiešame múku, soľ a olej a z tejto hmoty postupným pridávaním vody vypracujeme cesto, ktoré uložíme na 30 min. do chladničky. Na troche oleja zľahka opražíme rozotrený cesnak, pridáme spenát, ochutíme a chvíľku dusíme. Tvaroh vyšľaháme a zmiešame so špenátom a syrom. Cesto rozdelíme na 8 častí a na pomúčenej doske každú z nich vyvaľkáme na placku s priemerom asi 24 cm. Tortovú formu vymastíme a na jej dno položíme 4 placky. Na cesto vylejeme špenátovú masu, lyžicou v nej urobíme 6 hlbokých jamiek, do každej rozbijeme 1 vajíčko. Posypeme soľou a muškát. orieškom a prikryjeme zvyšnými štyrmi plackami, potrieme olejom. Tortu pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 60 minút. Po upečení vrch znovu potrieme olejom.

Z 200 g hladkej a 200 g polohrubej múky + voda + olej vypracujeme takéto cesto. Dáme na pol hodinu do chladu.
Prelisujeme cesnak a len zľahka v oleji opečieme.
Pridáme špenát. Kúpila som si len 450 g sáčok, zabudla som , že potrebujem 1 kg.
Rozpustíme.
Syr nastrúhame. Tvaroh som si v to ráno spravila z mlieka.
Tvaroh a syr vmiešame do špenátu. Vznikne hustejšia masa.
Vyvaľkáme okrúhle placky. Ide to pomerne rýchlo. S cestom sa pracuje dobre.
4 pláty uložíme na spodok okrúhlej formy. Vyložila som ju papierom na pečenie.
Navrstvíme špenátovú hmotu.
Špenátu som mala mať raz toľko. Vajíčka by sa oveľa lepšie "usadili". Preto som aj použila teraz len 4 vajíčka. Posolíme, okoreníme muškátovým orieškom.
Prikryjeme dalšíme 4 plátmi.
Zo zvyškov cesta som spravila malému rezance na olovrant :-)
Upečená tortička.
Dnes padla celá na 2x. chutilo aj chlapcom...