Veľkonočná torta s tvarohom a špenátom

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
400 g múky (1/2 HL a 1/2 PH múky), 4 PL oleja, štipka soli, 1/4 l studenej vody, 1 kg mrazeného špenátu, 4 strúčiky cesnaku, 40 g masla, 400 g tvarohu, 100 g strúhaného syra, 6 vajec, muškát. oriešok
POSTUP PŘÍPRAVY
Originálny názov tejto torty je talianska veľkonočná torta.
Zmiešame múku, soľ a olej a z tejto hmoty postupným pridávaním vody vypracujeme cesto, ktoré uložíme na 30 min. do chladničky. Na troche oleja zľahka opražíme rozotrený cesnak, pridáme spenát, ochutíme a chvíľku dusíme. Tvaroh vyšľaháme a zmiešame so špenátom a syrom. Cesto rozdelíme na 8 častí a na pomúčenej doske každú z nich vyvaľkáme na placku s priemerom asi 24 cm. Tortovú formu vymastíme a na jej dno položíme 4 placky. Na cesto vylejeme špenátovú masu, lyžicou v nej urobíme 6 hlbokých jamiek, do každej rozbijeme 1 vajíčko. Posypeme soľou a muškát. orieškom a prikryjeme zvyšnými štyrmi plackami, potrieme olejom. Tortu pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 60 minút. Po upečení vrch znovu potrieme olejom.
 |
Z 200 g hladkej a 200 g polohrubej múky + voda + olej vypracujeme takéto cesto. Dáme na pol hodinu do chladu. |
 |
Prelisujeme cesnak a len zľahka v oleji opečieme. |
 |
Pridáme špenát. Kúpila som si len 450 g sáčok, zabudla som , že potrebujem 1 kg. |
 |
Rozpustíme. |
 |
Syr nastrúhame. Tvaroh som si v to ráno spravila z mlieka. |
 |
Tvaroh a syr vmiešame do špenátu. Vznikne hustejšia masa. |
 |
Vyvaľkáme okrúhle placky. Ide to pomerne rýchlo. S cestom sa pracuje dobre. |
 |
4 pláty uložíme na spodok okrúhlej formy. Vyložila som ju papierom na pečenie. |
 |
Navrstvíme špenátovú hmotu. |
 |
Špenátu som mala mať raz toľko. Vajíčka by sa oveľa lepšie "usadili". Preto som aj použila teraz len 4 vajíčka. Posolíme, okoreníme muškátovým orieškom. |
 |
Prikryjeme dalšíme 4 plátmi. |
 |
Zo zvyškov cesta som spravila malému rezance na olovrant :-) |
 |
Upečená tortička. |
 |
Dnes padla celá na 2x. chutilo aj chlapcom... |