Brémsky veľkonočný chlebík



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

370g polohrubej múky, 35g droždia, 50g cukru, 125ml mlieka, 200g masla, 1/2 vanilk. cukru, štipka soli, 1/2 ML kardamómu, 350g hrozienok, 75g olúpaných posekaných mandlí, 60g posekaného citronátu, šťava a kôra z 1 citróna

POSTUP PŘÍPRAVY

Tento chlebík je v knihe Pečieme s pôžitkom, je od nemeckých autorov, preto i ten názov, zrejme pochádza z tejto oblasti Nemecka :-)
Uviedla som suroviny, ako sú v knihe, ale samozrejme, že som si ich ja prispôsobila podľa toho, čo som mala doma :-)
Vyskúšala som ho a môžem povedať, že je to ďalší z chlebíkov, ktoré chutia a to nielen na Veľkú noc :-)

Múku preosejeme do misy, uprostred vyhĺbime jamku, rozdrobíme do nej droždie a s troškou mlieka a cukru zarobíme kvások... ja som si nebola istá droždím, tak som si kvások pre istotu urobila zvlášť... pridáme rozpustené maslo, zvyšné mlieko, cukor, soľ a cesto vymiesime...
Pripravíme si ostatné veci, ktoré pridáme do cesta-mandle, citron, hrozienka-umyť v horúcej vode a posekaný citronat... v mojom prípade mandľové lupienky, kand. ananas... kardamom som nedávala
Zapracujeme do cesta a necháme kysnút asi 3/4 hodinku...
Vykysnuté cesto buď dáme do hranatej formy...
Alebo sformujeme ako chlebík na plechu... necháme ešte 1/4 hodinku podkysnúť...
Dáme piecť na 190 stupňov asi 45-55 minút na spodnú mriežku... v polovičke pečenia som prikryla chlebík alobalom... hrozienka je dobre povtláčať pred pečením do cesta, lebo ak prihoria, vtáčatká majú potravu :-))
Vychladnutý chlebík pocukrujeme, nakrájame a chutnáme :-) ja som ho už musela krájať teplý :-))