Tvarohový koláčik s grepom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 2 vajcia * 100 g práškového cukru * 100 g masla * 150 g vlašských orechov * 180 g hladkej múky * ½ vrecka kypriaceho prášku * 100 ml mlieka. Plnka: 4 plátky želatíny * 500 g mäkkého tvarohu * 130 g kryštálového cukru * 1 vanilínový cukor * 200 ml šľahačkovej smotany. + 1 ružový grep * 1 biely grep * 1 vrecko čistého tortového želé.

POSTUP PŘÍPRAVY

Prvý kúsok, ktorý ochutnáte z tohto koláča u vás možno vyvolá zmiešané pocity kvôli kombinácii rôznych chutí... ale konečný pocit bude božský.
Pre tie, ktoré nemajú čas a ani odvahu experimentovať, stačí nahradiť orechový korpus obyčajnou piškótou a na krém poukladať zavárané mandarínky, alebo iné ovocie. Ale ten tvarohový krém musíte rozhodne ochutnať! Môžete ho kľudne spraviť aj tým, čo nemajú radi tvaroh, pretože ho vôbec v kréme nie je cítiť. Chutí ako pribináčik.

Odporúčam použiť presne tento mäkký tvaroh z Lidla. Je naozaj fantastický.
Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a so zmäknutým maslom do peny. Z bielkov urobíme tuhý sneh. Orechy najemno postrúhame, zmiešame ich s maslovou penou a potom postupne zapracujeme preosiatu múku s kypriacim práškom, mlieko a sneh.
Plech (30 x 20 cm) alebo tortovú formu (28 cm) vystelieme papierom na pečenie a cesto doň rovnomerne rozotrieme. Dáme ho piecť do rúry vyhriatej na 175 °C asi na 30 minút. Korpus necháme na plechu vychladnúť.
Tvaroh zmiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom a s vyšľahanou smotanou. Želatínu dáme napučať do 80 ml studenej vody, potom ju zohrejeme takmer na bod varu, ale nenecháme prevrieť.
Rozpustenú želatínu vmiešame do tvarohu. Krém natrieme na vychladnutý korpus v pekáči a dáme do chladu (ideálne na 3 hodiny).
Grepy olúpeme a dužinu zbavíme vnútorných blán. Kúsky grepov uložíme na stuhnutý krém a zalejeme ich tortovým želé pripraveným podľa návodu na sáčku. Počkáme kým stuhne a môžeme papať :)
A ešte jedna rada, ak sa rozhodnete urobiť tento koláčik v originálnom znení s grepom, tak vám odporúčam kúpiť sladší, pretože ja som mala smolu na horký a okrem toho strašne šťavnatý. Takže som 2 grepy čistila polhodinu a rozmýšľala, prečo sa takto týram... a dobrovoľne. Lebo toľko nadávok som už dávno nevypustila z úst... V každom prípade sa ho oplatí vyskúšať :)