MAKOVNIK_ALEBO KYSNUTE CESTO PODLA MNA*****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg polohrúba múka,4 pl cukor,pol čl soli,1 vajce,kocka droždia,1dl oleja alebo bravč.masti,pol litra mlieka,1 vanilka,kôra z jedného citrona Plnka:mak,cukor,citr.kôra,mlieko

POSTUP PŘÍPRAVY

Múku preosejeme,pridáme cukor,soľ,vajce,vanilku,droždie,letné mlieko.Zmiešame,prilejeme rozpustenú masť-nie horúcu alebo olej,nastrúhame kôru z orajbaného citrona a poriadne vymiesime,aby sa cesto oddeľovalo od misy.Zakryjeme a necháme1-1,5 hodiny kysnúť.Dosku pomúčime a cesto premiestnime na ňu.Príborovým nožom prehodíme kraje cesta do stredu,aby sa nelepilo na dosku,kde nie je múka.Rozdelíme na štyri časti,každú rozváľkame na hrúbku asi trištvrte prsta.Vychladnutú plnku rozotrieme na cesto a stáčame.Dáme na vymastený plech,vždy dve rolády ku krajom,potrieme olejom a ešte necháme 20 minút podkysnúť.Pečieme vo vyhriatej rúre,najprv asi na 200st.,potom teplotu znížime na 180st.
Po vybratí z rúry zakryjeme čistou mokrou utierkou,na ktorú sme dali ešte suchú.Za dákych 15 minút máme makovník mäkkúčky.
Vychladnutý môžeme kľudne zamraziť.Ja robievam dcére do Anglicka,rozdelí ho na polovice,nasačkuje a mrazené ozaj vydrží.Po rozmrazení je ako čerstvý.
Plnku varím z mlieka,pomletého maku,kryštálového cukru,vanilky a postrúhanej kôry z citrona.Na štyri rolády dávam asi trištvrte kila maku,mlieko a cukor podľa potreby.Z tohto cesta robím aj pečené buchty.

DOBRU CHUT