Pečené papriky s cesnakom - delikatesa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* papriky (hrubostenné) * cesnak * soľ * vínny ocot * olivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto je ďalšia bulharská špecialita, vhodná ako šalát, príloha k mäsu či ako menšie samostatné jedlo s chlebom alebo pečivom. Je to piplačka, ale výsledok je nezabudnuteľný a stojí za to!

1. Na plech s papierom na pečenie poukladáme umyté a osušené papriky a dáme ich do vyhriatej rúry piecť pri 200 st. C na cca 25-30 minút, kým sa nespália trošku do čierna.
2. Menej do čierna ako na fotke. Pootáčame ich ...
3. ... a vrátime naspäť do rúry na ďalších 20-25 minút.
4. Po druhom vybratí z rúry vyzerajú papriky takto.
5. Preložíme ich do hrnca ...
6. ... a prikryjeme pokrievkou, aby sa sparili.
7. Keď sú papriky vychladnuté alebo len mierne teplé, ošúpeme ich a zbavíme stopky a semienok. Pozor na šúpanie, treba odstrániť len tenučkú šupku, čo sa od papriky oddelila pri pečení.
8. Takto očistené papriky môžeme uskladniť v uzavretej nádobe v chladničke určite aspoň 2-3 dni, ak ich ovšem všetky hneď nezjeme. :-)
9. Papriky natrháme alebo nakrájame po dĺžke na pásiky, ...
10. ... pridáme soľ, ...
11. ... vínny ocot, ...
12. ... extra panenský olivový olej, ...
13. ...prelisovaný cesnak a všetko spolu premiešame.
14. Papáme s chlebom alebo pečivom. Mňames!