KVASENA KAPUSTA *****S JABLCKAMI_VYBORNA



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

25 kg nastrúhaná kapusta,40dg soľ,3 pl rasca celá,20 ks bobkový list,10 ks malých kyslejších jablčok

POSTUP PŘÍPRAVY

Do čistého súdka vrstvíme kapustu,ktorú časťou soli a rasce posypeme,dáme pár bobkáčov, pár rozpolených a okvetia a stopky zbavených jablčok.Zasypeme tenšou vrstvou kapusty a poriadne potlačíme.Aj po okrajoch,aby sme vytlačili všetok vzduch.Ja to robím tak,že si na nohu-samozrejme umytú-natiahnem veľký mikroténový sáčok a upevním ho gumičkou. Postupne spotrebujeme po vrstvách všetky indiegréncie a stále tancujeme.Casom sa nám pri tlačení ukáže voda,ktorú odčerpáme,ale nevylejeme.Nakoniec súdok poriadne poutierame,dolejeme odčerpanú šťavu podľa potreby,zakryjeme vrchnákom ,do žliabku vlejeme vodu .Súdok položíme do nejakej nádoby-ja mám takú vyššiu okrúhlu tácku-a začína kvasenie.Kým kvasí,držíme na nie veľmi studenom mieste.Priebežne kontrolujeme a umývame žliabok.Ak je treba,dolejeme vodu_ja preváram a dám trocha soli-samozrejme studenú.

Kapusta vykvasí asi za mesiac.Súdok poriadne očistíme zvonku,Položíme do špajze alebo na chladnejšie miesto,do žliabku vlejeme jedlý olej ,ale až po zatvorení súdka,aby sme to s olejom neprehnali.Vydrží až do ZJEDENIA a NESMRDI cely byt.
Ja mávam na chalupe,ale sestra v byte v skrini na chodbe a pochvaľuje si.Videla som na českej stránke kapustu ,ktorú kvasili rovno v pohároch,aj som vyskúšala,ale pre mňa bola niektorá dosť suchá.Skúšala som aj už hotovú zasterilizovať,ale už nechutí tak dobre ako ked je surová.

DOBRU CHUT s kopou čerstvých vitamínov

zimná kapusta
nachystané súdky
nachystané na rezanie, nabudúce hotová kapusta,vybil sa mi foťák
strúha sa
jablká
soľ,rasca,bobkáč
jeden súdok hotový
štyri týždne ujdú a vitamínov plná špajza
susede pre kozičky