Minestrone



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 menšie vrecko malej bielej fazuľky * 1 konzervu lúpaných paradajok * 1 paradajkový pretlak * 2 mrkvy * asi 1/2 stonkového zeleru * 1 malú cuketu * 1 menšiu cibuľku * 3 strúčiky cesnaku * 1-2 kocky Natur zeleninového bujónu * bobkový list * 1 zemiak * 1 paradajka * trochu drobných polievkových cestovín * olivový olej - ja som použila výborný domáci * čerstvá bazalka * soľ * syr parmezán na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Kto by ju nepoznal...talianska minestrone je jedna z najznámejších polievok na svete a určite právom, lebo je aj veľmi chutná. Jej zloženie sa mení v závislosti od ročného obdobia, takže pokojne si do nej pridajte takú zeleninku, ktorá je momentálne najdostupnejšia...Jedna ingrediencia v nej však nesmie chýbať, a to sú paradajky - tých dajte pokojne aj viac ako je zvykom, lebo dodávajú minestrone tú pravú chuť! Inšpirácia je od Jamieho Olivera podľa receptu, ktorý vznikol počas jeho cestovania po Taliansku, akurát som si ho trošku pozmenila...


Tu je postup:
Do namočenej fazuľky pridajte olúpaný zemiak, rozmliaždenú paradajku a bobkový list, priveďte ku varu a varte pokiaľ fazuľka nezmäkne - môže to trvať približne hodinu. Medzitým si na hlbšej panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájanú cibuľku a cesnak a spolu ich trošku osmahnite. Do panvice k cesnaku a cibuľke pridajte nadrobno nakrájané mrkvy, stonkový zeler a cuketu a asi 15-20 min. spolu poduste. Pridajte pokrájané paradajky z konzervy a paradajkový pretlak a spolu so zeleninkou znovu krátko poduste.
Skontrolujte, či vám fazuľka dostatočne zmäkla a ak áno, vyhoďte uvarený zemiak, pridajte do k fazuli celú paradajkovo-zeleninovú zmes z panvice a zamiešajte. Ak treba, ešte chvíľku povarte..príp. do nej zavarte trochu drobných cestovín.
Hotovú polievku osoľte, dochuťte bujónom a potrhanou čerstvou bazalkou.
Pri podávaní ozdobte lístkami bazalky a posypte strúhaným parmezánom...