Slané paličky so sézamom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g polohrubej múky, 300g tuk /palmarin a pod./, 6 PL vlažného mlieka, 1/4 kocky droždia, štipka cukru a 1/2 KL soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto paličky robievam už niekoľko rokov, sú chutné k vínku, alebo iba tak na chrumkanie. Hoci ide do cesta trošku droždia - nedávajú sa kysnúť, sú krehké a zvyknem meniť posýpku buď strúhaný syr, celý mak, ale najradšej mám rada sézamové.
Postup pri foto

Tu sú suroviny - múka, tuk, drožtie, mlieko, sézam a vajíčko zmiešané s troškou vegety na potieranie
drožtie rozpustím vo vlažnom mlieku, pridám cukor, soľ a zmiesim s ostatnými surovinami
bochník cesta ponorím do studenej vody, aby bol celý ponorený na 1 hodinu.
zatiaľ si opražím na suchej panvici sézam
plechy husto posypem soľou - nemastia sa.
po hodine cestíčko zľahka osuším v utierke a rozvaľkám asi na 4 mm hrúbku
rozvaľkané cesto natrem rozšľahaným vajíčkom, v ktorom som utopila asi 1 KL vegety a pokrájam radielkom na tenšie paličky, veľkosť podľa vkusu a posypem opraženým sézamom, alebo niečim iným podľa ľubovôle.
poukladám na plechy - vyšli mi 3 plechy asi takto husto uložených paličiek
piekla som asi na 200 C približne 15-20 min., podľa toho ako Vám pečie rúra, majú byť slabo ružové - nie tmavé. Paličky sú výborné aj keď postoja, ak ovšem vydržia. Ja vždy robievam aj z dvoch dávok, lebo nám naozaj chutia. Ale potom každú dávku by som odporúčala zvlášť zamiesiť aj utopiť vo vode, lebo taký veľký bochník sa zle miesi.