Mrkvová torta (koláč) - aj pre celiatikov



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

8 vajec, 375 g práškového cukru, 400 g na jemno postrúhanej mrkvy, 400 g mletých mandlí alebo orechov, 50 g Solamylu, 2 polievkové lyžice rumu, 1 kávová lyžička škorice, z pol citróna kôra.

POSTUP PŘÍPRAVY

Torta sa nemusí plniť, je vynikajúco šťavnatá a je vhodná pre celiatikov, pretože v ceste nie je ani deko múky. Ideme na to:

najdôležitejšie ingrediencie a k nim ešte pridáme vajíčka
cukr a žĺtky dobre vymiešame do peny
pridáme postrúhanú šťavnatú mrkvu a opäť dobre premiešame
postupne zapracujeme mleté mandle (orechy), Solamyl, rum, citrónovú kôru a škoricu
na koniec zľahka vmiešame vyšľahaný sneh z bielkov
Forma na tortu musí byť veľká, ak nie, zvyšok cesta pečieme v srnčom chrbáte. Formu dobre vymastíme a vysypeme múkou. Ja som skúšala aj inú formu, ale už viac nebudem, pretože sa ťažko oddeľovalo po upečení. Lepšiu skúsenosť mám s klasickou formou.
po upečení polejeme citrónovou polevou, ktorá dá torte výraznú kyslastú chuť
nepodarok, ktorý sa ťažko vyklápal z tejto formy, ale našťastie na chuti neubral