Cícerový guláš s hubami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g uvareného cíceru, 1 malé lečo, 1 konzerva krájaných rajčín, 2 hrste sušených húb, 2 mladé cibuľky, 1 PL celozrnnej múky, olivový olej, trošku oregana, solčanka

POSTUP PŘÍPRAVY

Včera som si namočila cícer s tým, že ho dnes uvarím a vyskúšam Evičkin falafel. Ale nedostatok času ma prinútil nájsť náhradné riešenie, tak som sa poobzerala po špajzi a zo surovín, ktoré mi padli do oka, som stvorila tento recept. Návod na varenie cícera: večer cícer poumývam, zalejem studenou vodou s troškou soli a nechám napučať, na druhý deň scedím, dám do tlakového hrnca, zalejem vriacou vodou, pridám cca 2 PL oleja a dám variť na plný plyn. Keď začne syčať, stíšim a nastavím si hodinky na 40 minút. Hrniec neotváram násilím, počkám, kým si to nerozmyslí a nevydá mi svoj obsah. Cícer môžem použiť na rôzne nátierky, polievky, guláše a podobne. Ja ho mám najradšej pokvapkaný olivovým olejom a zmiešaný s cesnakom, a k tomu mi úplne stačí chlebík, alebo pečivo.


CÍCER (česky cizrna) obsahuje takmer všetky vitamíny a minerálne látky, najviac železa, vápnika, horčíka a draslíka. Má vyšší obsah zdravých tukov,ktoré pôsobia ako prevencia rôznych chorôb, spevňuje cievy, udržuje jemnú a pevnú pokožku a pôsobí protizápalovo. Spolu s červenou šošovicou a fazuľkou adzuku patrí k najlepšie stráviteľným strukovinám. (Biokuchářka H. Zemanové)

Sušené huby zalejeme vriacou vodou, necháme cca 1/2 hodinku odstáť. Potom scedíme, vodu z húb nevylievame, huby dáme na rozpálený olej a osmažíme.
Zalejeme lečom a krájanými paradajkami, osolíme, pridáme trošku oregana a solčanky (vegeta, bosorka...) a podľa potreby vodu z húb. Dusíme cca 30 minút. Kto nemá rád kúsky leča, môže ho predtým pomixovať.
Potom pridáme uvarený cícer a necháme prevrieť. V troške vody si rozmiešame múku a vlejeme do gulášu, necháme chvíľku povariť.
Po odstavení pridáme nadrobno pokrájanú mladú cibuľku alebo pór.
Podávame s chlebíkom alebo pečivom. Dobrú chuť!
A toto je moje najobľúbenejšie jedlo z cícera - stačí troška olivového oleja, petržlenovej vňaťky a 2 strúčiky cesnaku pokrájaného na menšie kúsky a k tomu domáci chlebík alebo pečivo.