Ľanové rožky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

300 ml mlieka, 1 suché droždie, 1/2 ČL cukru, 30 g mäkkého masla, 300 g chlebovej pšeničnej múky 650, 200 g grahamovej múky, 2 ČL soli, cca dve hrste ľanových semiačok + čo to na podsýpanie a posýpanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Minule som si tak písala s kamarátkou, ktorá žije 10 rokov v USA a reč prišla na úžasné slovenské pečivo, ktoré jej v USA veľmi chýba. Smútila najmä za rožkami a predovšetkým za ľanovými. Tak som si povedala, že ich upečiem a vymyslím receptík. Tu je ;-)

Všetky ingrediencie okrem semiačok vložíme do pekárne a spustíme program CESTO. Po chvíli skontrolujeme cesto a keď je už viacmenej zmiesené, pridáme cca dve hrste semiačok. AK vaša pekáreň udáva zvukový signál, pridajte vtedy. NEviem prečo, ale moja pekáreň pri tomto programe nepípa :-/
Hotové cesto vyberieme z pekárne, premiesime, rozdelíme na tri rovnaké časti. Každú rozváľkame na kruh, ktorý rozdelíme na 4 časti. Vytvarujeme rožky - rolujeme jednotlivé trojuholníčky od širšej časti k užšej. Na podpísanie cesta pri rozvaľkvaní som použila grahamovú múku. Pred rolovaním rožtekov som jednotlivé trojuholníčky cesta otlačila do semiačok - podsypala som nimi cesto predtým, ako som ho išla rolovať.
Takto vyzerajú vyvarované rožteky pred pečením. Vytvarované rožteky dáme na plech a necháme pol hodiny podkysnúť. Potom ich potrieme vodou a ešte trošku posypeme ľanovými semiačkami.
Rožky pečieme v prehriatej rúre pri 190 C cca 25 min, alebo kým nezozlátnu.