Karamelový cheesecake



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto : * 100g hl.múka * 100g Hera /palmarín/ * 50g pr.cukor* 1 ML pr.do pečiva * 1 vanilkový cukor * 1 žĺtok * ................. Náplň: * 3 jemné tvarohy /750g/ * 300g kr.cukor * 1 šľahačková smotana /33%/ * 50g pr.cukor * 3 vajíčka + 1 bielko * 3 PL zlatý klas /prášok/ * .... na osvieženie : * 1 kyslá smotana + 1 vanilkový cukor *

POSTUP PŘÍPRAVY

- dávno sme si neurobili nič karamelové a zároveň tvarohové ... tu sú obe zložky v chutnom prevedení tohoto koláčika ... Zároveň som sa obohatila o jeden dobrý nápad, lebo ako som koláč včera večer upiekla, spokojná ako sa vydaril presne podľa obrázku v recepte ................ zasadla k TV paprika, Nigella zrovna robila niečo podobné a jej nápadík spočíval v tom, že ona bielka do cheesecake nešľahá do snehu, ale použije rovno celé vajíčka. Ako vysvetlila, ak je vyšľahaný sneh - koláčik v rúre nafúkne a potom mierne prepadne, kdežto pri nepoužití snehu, ale klasickom vymiešaní celých vajíčok, by mal povrch zostať rovný ... no, ona ho mala :)) ... a keďže ten moj bol už hotový, tak som ten pokus už nemohla vyskúšať, tak nabudúce celkom určite ......

- najskor na panvici necháme na úplne miernom ohni skaramelizovať 300g kr.cukru - úplne do hladúčka, do rozpustenia posledného zrniečka
- keď ho už máme hladučký, pridáme šľahačkovú smotanu /250ml/ - oheň stále úplne miernučký a miešame až do úplného rozpustenia karamelu
- takto, vznikne nám taká karamelová omáčka, ktorú necháme vychladnúť /občas premiešame/
- kým omáčka chladne, pripravíme cesto - všetky suroviny ručne spracujeme
- a odložíme vo fólii na 30min do chladničky odležať
- potom si formu /moja má 24cm/ - vymažeme maslom a vysypeme múkou .... cestíčko rozvaľkáme a boky zdvihneme do výšky asi 1-2 cm - dáme do rúry prepiecť na 10 min, teplota 175 stupňov
- predpečené
- žĺtka som vymiešala s pr.cukrom .................. / ale podľa Nigelly odporúčam vyšľahať celé vajíčka s cukorm a sneh z bielkov nerobiť, aby koláčik po upečení moc neprepadol/
- pridáme tvaroh, zlatý klas a vychladnutú karamelovú omáčku a vymiešame
tak
- vyšľahaný sneh zo 4 bielkov už zapracujeme vareškou
vylejeme na predpečené cesto a dáme piecť pri tej istej teplote na caa 55 min - 1 hod ..... /po 30 min pečenia zakryjeme papierom na pečenie, aby povrch nezhorel/ - moj sa piekol 55 min, ale treba sledovať, koláč je upečený, keď má kraje oddelené od formy a keď ho chytíte do ruky, akoby sa trošku triasol :) ... takže netreba skúšať špajdlou, /zrejme sa bude vyťahovať/ .....po tejto dobe pečenia je určite upečený
- upečené / necháme ho ešte vo vypnutej rúre pri pootvorených dvierkach asi 30 min
- a hotovka - necháme úplne vychladnúť
- vychladnuté potrieme kyslou smotanou + vanilka a strčíme na noc do chladničky
a chuť je ozaj výborná - jemne karamelovo-tvarohová a je nepresladený i keď sa zdá , že cukru tam ide dosť, ten karamel to vyrovnáva
..