
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Na cca 3 porcie potrebujeme: 2 hľuzy feniklu, 2 vajíčka, 150 ml šľahačkovej smotany, 50 ml mlieka, strúhaný parmezán, soľ, mleté čierne korenie, tymián, chilli.
POSTUP PŘÍPRAVY
Fenikel nepatrí k tradičnej zelenine v našej kuchyni. Treba však nabrať odvahu a vyskúšať ho. Po tom, čo som ho vyskúšala ja, nedám na neho dopustiť. Fenikel je jemný, s príjemnou arómou a veľmi chutný.
Postup pri obrázkoch.
![]() |
V hrnci necháme zovrieť vodu. Medzitým si pripravíme fenikel. Umyjeme ho, odrežeme z neho vrchné stopkové výhonky a zo spodu odkrojíme zhrubnutý hlúbik (po koreňoch). Fenikel nakráme podľa veľkosti hľuzy na osminky, štvrťky alebo na plátky. |
![]() |
Keď voda vrie, vložíme do nej fenikel a varíme cca 5 min, kým nie je polomäkký. Medzitým zapneme rúru na 200 C. |
![]() |
V miske zmiešame šľahačkovú smotanu, mlieko, vajíčka, chilli korenie a tymián. Potom pridáme soľ a čerstvo mleté čierne korenie. Vmiešame nastrúhaný parmezán. Kto chce zdravšiu verziu, môže šľahačku nahradiť mliekom alebo kyslou smotanou. Parmezán sa dá nahradiť iným syrom, ktorý sa dobre roztápa (čedar, ementál). |
![]() |
Uvarený fenikel zlejeme a necháme odkvapkať na sitku. Potom ho poukladáme do zapekacej misy a zalejeme pripravenou smotanovou zmesou. |
![]() |
Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme 45 minút. Podávame teplý. Servírujeme buď samotný, so šalátom, alebo so zemiakmi. Na tanieri ozdobíme lístočkami z fenikla, ktoré si odložíme pri čistení na začiatku. |