"Pain au Levain" Bread

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Pre CHEF STARTER: 1 pohár cmaru, 2 polievkové lyžice vody (ďalej už len PL), 310 g chlebovej pšeničnej múky 650, 3 PL ražnej múky, 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia Pre LEVAIN: 1/2 pohára vody, 1 pohár chlebovej múky, 1/4 pohára ražnej múky, 1/4 ČL sušeného droždia Pre THE DOUGH: 1/3 pohára vody, 1 1/3 pohára chlebovej múky, 2 PL hnedého cukru, 2 ČL soli, 1/4 ČL suš. droždia
POSTUP PŘÍPRAVY
Tento recept mám od kamarátky, ktorá žije v USA a je maniak na domácu pekáreň. Názov je francúzsky a znamená v podstate "Kysnutý chlieb". Tento recept je trošku komplikovanejší a zdlhavý, preto je určený skôr pre tých, čo majú radi výzvy v kuchyni.
Celá príprava chleba trvá cca 17 hodín, ale výsledok stojí naozaj za to! JE to najlepší chlieb aký som zatial jedla!
Podrobný postup pri obrázkoch.
 |
Pre CHEF STARTER: Do pekárne dáme všetky ingrediencie pre chef starter. Nastavíme program Cesto a stopneme 10 minút. Potom pekáreň vypneme a necháme cesto "sedieť" v pekárničke 8 až 12 hodín. Ja ho nechávam zvyčajne 11 až 12 hodín. |
 |
Po 12 hodinách vyzerá cesto takto. Je to v podstate akoby kvások, cesto je tekuté s bublinkami. Do pekárne pridáme suroviny pre LEVAIN, zapneme program "cesto", stopneme 7 minút, pekáreň vypneme a cesto necháme "sedieť" 3 hodiny. Po 1,5 hodine ho skontrolujeme, ak hrozí, že by mohlo pretiecť, premiešame ho (aby spľaslo). |
 |
Na obrázku je cesto po 15 hodinách. Pridáme k nemu suroviny pre DOUGH. Opať nastavíme program "cesto" a zapneme. Keď skončí celý proces miesenia, pekáreň vypneme. |
 |
Takt vyzerá hotové cesto pred vybratím z pekárničky. |
 |
Cesto je extrémne lepkavé!! Nedajte sa však odradiť, iba sa vyzbrojte trpezlivosťou. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a miesime cca 2 až 3 minúty. Ak je veľmi lepkavé, pridáme 1 až 2 lyžice múky - toto odporúčanie je z receptu, určite budete musieť pridať múky trošku viac - nepreháňajte to však! |
 |
Vypracované cesto rozdelíme na dve časti a z každej vyformujeme pekný okrúhly bochník. Prenesieme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme čistou utierkou a dáme do chladničky na hodinu odpočinúť. |
 |
20 minút pred pečením vyhrejeme rúru na 220 C. Bochníky vyberieme z chladničky a ostrým nožom do nich urobíme hlboké zárezy v tvare kríža. |
 |
Bochníky posypeme troškou múky, ktorú do nich rukami votrieme (vmasírujeme :-D ). |
 |
Plech s bochníkmi položíme na ďalší plochý plech (to zabráni pripáleniu zdola) a vložíme do vyhriatej rúry na druhú (ak sú v rúre 4), prípadne na prvú (ak sú 3) koľajničku. Pečieme 30 až 35 minút.
Na tejto fotke je odfotený môj prvý pokus - s pohľadom na chlieb po nakrojení. Fotopostup vznikol pri mojom treťom pokuse, a vyzerá to tak, že zatiaľ najkrajší výsledok.
Všetkým odvážnym prajem dobrú chuť! |