Mandľové madlénky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Základný rozpis: 190 g masla (z mlieka!), 250 g práš. cukru, 80 g polohrubej múky, 130 g mletých mandlí, štipka soli, 6 bielkov, 50 g mandľových lupienkov Rozpis na 8 bielkov: 253 g masla, 333 g práš. cukru, 106 g múky, 173 g mletých mandlí, 66 g mandľových lupienkov a 8 bielkov

POSTUP PŘÍPRAVY

Šťavnaté, chrumkavé koláčiky, pôvodom z Francúzska. Pečieme ich v oválnych formičkách, ja som ich piekla v oválnych košíčkoch, ktoré sa tvarom približujú k originálu. Dajú sa upiecť aj vo väčších formičkách na medvetie tlapky, prípadne aj v mafinkovom plechu.

Základný rozpis surovín ráta s 6 bielkami, ja som mala doma 8 odložených bielkov (žltky šli do šišiek), preto som si rozpis prisposobila a prerátala gramáž surovín.

Postup pri obrázkoch.

Maslo rozpustíme pri strednej teplote a necháme ho na sporku dovtedy, kým trošku nezhnedne a nezačne krásne voniať. Potom ho odstavíme. Dávame pozor, aby sme ho neprepálili! Necháme schladnúť. Rúru predhrejeme na 200 C.
V miske zmiešame preosiaty cukor, múku, mleté mandle a štipku soli.
Bielka vymiešame, ale nešľaháme! Také ako sú na obrázku vlejeme do suchých prísad a premiešame.
Takto vyzerá cesto. Do vymiešaného cesta prilejeme rozpustené a trochu schladené maslo (nesmie byť horúce).
Takto vyzeré cesto po vliatí masla. Chvíľu potrvá, kým sa maslo úplne vmieša do cesta. Treba mať trpezlivosť a miešať a miešať.
Keď už je maslo v ceste dobre zapracované, pridáme mandľové lupienky.
Formičky vymastíme roztopeným maslom a do troch štvrtín plníme cestom. Pečieme v rúre na strednej koľajničke 5 minút, potom teplotu znížime na 180 C a pečieme ešte 20 minút dochrumkava. Rúru vypneme a pečivo v nej necháme dôjsť 5 minút. Potom vytiahneme z rúry a madlénky necháme ešte 10 minút vo formičkách. Potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Zabudla som odfotiť naplnené formičky, tu je fotka prázdnych formičiek.
Upečené madlénky vo formičkách.
Detail na madlénky