Gaštanové pyré - po domácky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg jedlých gaštanov, 6 dl mlieka, 2 dl vody, 30 dg cukor - polovicu dávam vanilkový, polovicu práškový, 0,5 dl rum. Ťažko napísať presné množstvá, pretože je viac odrôd gaštanov a každé z nich si vyžaduje "iný" prístup, tak berte tieto množstvá ako cca odhad, prilievajte opatrne, hmota musí byť kompaktná, vláčna, ale nie riedka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Gaštany si poriadne umyjeme. Na každý jeden - na tej plochej strane spravíme rez ostrým nožíkom - cca 1 cm, zalejeme horúcou vodou a dáme variť na 45-60 min (záleží od druhu gaštanov) - jednoducho varíme, kým nebudú gaštany mäkké. Potom z nich zlejeme vodu, na 15 min zalej vlažným mliekom (tak aby boli všetky zaliate) - mlieko zjemní ich chuť. Potom gaštany zlejeme z mlieka, očistíme a prepasírujeme. Uvaríme si sirup z vody a cukru - tzv "na nitku"". Necháme vychladnúť a spolu z cca 0,5 dl rumu pridáme do prepasírovanej zmesi. Všetko spolu zmiešame - najlepšie rukami - aby vznikla jemná kompaktná masa...a gaštanové pyré je hotové (roboty síce ako na kostole, ale stojí to za to).
Ak ho chceme konzumovať hneď - tak ho môžeme pretlačiť cez lis na cesnak, alebo zemiakový "pučič". To, čo hneď nezjeme, z toho si vytvarujeme tehličky, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme zmraziť.