Pusinkový ríbezlovník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cesto: 250g poloh. múky, 150g hladkej múky, 200g Heri, cca 2dl mlieka- přimnežene, 1čl sódy bikarbóny, 4žĺtka ak sú väčšie vajka, alebo 5 ak menšie, 1 vanilkový cukor, 50g kr. cukru,- cca 600-800g ríbezlí sneh: 4-5 bielkov, 300g kr.cukru, štipka soli
POSTUP PŘÍPRAVY
korpus z cesta upeceme tak na 70%, nasypeme ribezle, zatreme snehom a este asi 45min susime na najnizsom stupni, v mojom pripade aj s pootvorenymi dvierkami
 |
tento kolacik je bombovo osviezujuci v teplom lete, ale ak mate moznost si ribezle zamrazit, nevahajte, a sup s nimi do mrazaku, aby ste si mohli tuto dobrotku dopriat aj v prostred zimy.\r\nTakze som si z mrazaku vytiahol ribezle a dal na radiator roztopit. |
 |
zo surovin si urobime cesto, nechame ho 30min odstat v chlade a na pracovnu dosku si pacneme papier na pecenie |
 |
trosku sa s cestom pohrame, a rozvalkáme ho pekne az k okrajom papiera, ak sa cesto lepi na valcek- pomucime ho |
 |
a velmi jednoducho prenesieme cesto aj s papierom na peceninie na velky plitky plech |
 |
korpus podobkame sparatkom aby sa nevyduval a dame ho piect. Vymixujeme si husty sneh. Do snehu ide 300g cukru, je to dost, ale je treba si uvedomit, ze tam je skoro kilo kyselych ribezli. |
 |
ja som korpus piekol 15min, je upeceny tak na 70%, ale mam staru plynovu trubu pred vymenou, takze si vo vasej trube to bude mozno trvat kratsie. |
 |
na korpus vysypeme ribezle, ideal je, aby boli co najhustejsie ale aby boli iba v jednej vrstve. z cerstvych sa da tento ideal dosiahnut lepsie, to priznavam. |
 |
na ribezle natreme sneh, na staru priesvitnu roztierku po babke nedam dopustit |
 |
plech vratime do truby, ale musi byt stiahnuta na minimum, ak mate moznost zapnite ventilator, ak nie, pootvorte dvierka a mozete tam strcit napriklad lyzicku ako ja. Ide o to aby sme na povrchu ususili pusinkoznu hmotu. Sneh by nemal zhnednut ale zostat hrasne bieli a chrumkavy. Tento krok trva asi 45-60min. |
 |
tento kolacik vam dava moznost vychutnat si sviezost leta aj v zimnom obdobi vdaka vyvazenej chuti osviezujuco kyselkavych ribezli a chrumkaveho sladkeho snehu na povrchu. |