Risi Bisi alebo Benátske rizoto

POTŘEBNÉ PŘÍSADY
5 lyžíc masla, 2 cibule, 300g ryže (naklepšie arborio alebo carnaroli), 100ml bieleho vína, 1liter vriaceho vývaru, soľ, mleté čierne korenie, 200g mrazeného alebo čerstvého hrášku, 100g šunky, 100g parmezánu.
POSTUP PŘÍPRAVY
Benátske rizoto sa v taliansku pripravuje z čerstvého, práve vylúpaného hrášku...ja som použila mrazený (ako inak :o) v zime) a rizotko je mňaaam.
 |
Asi na 2,5 lyžiciach masla oprazíme nadrobno nakrájanú cibuľku. |
 |
Prilejeme 1dl vínka a pridáme prepláchnutú ryžu. Počkáme kým ryža vsiakne víno a potom pridávame po cca 2dl vývaru. Stále miešame a keď sa vývar vsiakne do ryže, pridáme ďalšie 2dl...takto postupujeme asi 25 minút, alebo kým ryža nezíska crémovú konzistenciu. |
 |
Keď je ryža uvarená, pridáme hrášok šunku a zvyšné maslo. |
 |
Všetko pekne premiešame a prehrejeme. |
 |
Posypeme parmezánom a môžeme papať :o) |