*♥*Huspenina*♥* - fašiangová pochúťka pre kĺbovú výživu



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 pekné a hlavne nechlpaté bravčové kolená, zopár koží (bývajú dosť dobre očistené od tuku už od mäsiara), 2 - 3 paprčky, 3(4?) čL soli, 1 čL mletého čierneho korenia, 2 čL majoránky, celá hlavička cesnaku, bobkový list, celé čierne korenie, cibuľa, voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept, ktorý nám pomôže vyhnúť sa artróze (bez obavy o tráviace problémy a poškodenie ciev)

Kolienka, paprčky i kože dobre kefkou poumývame pod tečúcou vodou a vložíme do tlakového hrnca. Vodu pridáme studenú a toľko, aby mäso bolo ponorené. Pridáme celé čierne korenie, bobkový list, osolíme a dáme variť. Varíme 1,5 hodiny alebo radšej trocha dlhšie. (Mäso musí samé odpadávať od kostí, lebo inak by nás iste pri jeho oberaní šľak triafal).
Takže ak zistíme, že kolená sú uvarené, povyberáme obsah hrnca dierkovanou lopatkou alebo lyžicou, čo máme.
Tekutinu z hrnca precedíme do nádoby, v ktorej bude huspenina umiestnená (ja to dávam do pekáča) a hneď odložíme do chladu stuhnúť. Viac sa o ňu nestaráme (zatiaľ).
Kolená a ostatné časti v mise nám zatiaľ trocha vychladnú, aby sme si nepopálili ruky. O chvíľu povyberáme veľké kosti a vyhodíme ich. Prichystáme si na stôl dosku a dve misy alebo hociaké iné nádoby, obľúbený šikovný nôž a vidličku. Jedna misa je na očistené a druhá na to, čo nechceme mať v huspenine. Vidličkou si vyberáme časti kolena či kože na dosku a pekne trpezlivo sťahujeme ostrou časťou noža ten tučný hnus a všeliaké žily a také tie ohavné gebuziny smerom od seba na dosku.
Popri tom možno nájdeme ešte nejakú chlpatú plôšku niekde na kožiach, lebo prasiatkam nerobia vopred depiláciu. Takže tieto chlpaté časti odkrojíme a dáme do misy s tučným odpadom. Nelamentujeme, že polovica z hrnca išla do odpadu. Buďme radi, že tučné svinstvo nejde do nášho tela, že nám nebude príliš zvyšovať cholesterol a tvoriť aterosklerotické pláty v cievach, a napriek tomu budeme mať obľúbenú pochúťku, ktorej chuť bude ešte výraznejšia. Takže ak sme očistili poslednú kožku, vyhodili paprče a mastnoty, víťazoslávne a radostne poumývame zababranú ulepenú dosku a ostatné riady. Mäso i kožky v miske prikryjeme, aby neobschli a dáme do chladu. A ideme búvať.
Na druhý deň omrkneme stuhnutý rôsol v pekáči. Je fajn dosť tuhý. Zoberieme si plastovú alebo gumenú stierku a pekne dôkladne sťahujeme z povrchu rôsolu stuhnutú masť . Vyrazíme ju, nemienim ju inak zužitkovať. Nenechávame žiadne tenké vrstvičky masti, veď i pri našej snahe toto jedlo tuk ešte obsahuje (skrytý tuk v mäse, koži). Potom zoberieme pekáč s rôsolom a dáme ho na sporák roztopiť.
Kým sa nám na sporáku rôsol roztápa, zoberieme si stuhnutú mäsovo-kožkovú zmes a vyklopíme ju na dosku. Už nám nehrozia žiadne babrošiny a ulepenie rúk :))
Všetko to krásne pokrájame na kocky ľubovolnej veľkosti (ale menšie sú vhodnejšie)
Pokrájané vložíme do horúceho rôsolu v pekáči a necháme prísť k varu, pridáme korenie, majoránku a ak treba, tak i soľ, prípadne určité množsvo prevarenej vody (ak bol pôvodný rôsol tvrdý). Lebo správna huspenina sa má triasť :)
Povaríme len minútku, dve, aby sa korenia dobre uvoľnili do jedla. Môžeme nechať chvíľu vychladnúť a zatiaľ si očistíme cesnak a prelisujeme ho do chladnúcej huspeninovej zmesi, dobre rozmiešame a celé dielo dáme niekam do chladu, kde nehrozí, že doň niekto stúpi, alebo ho prevrhne. (Nezabudnime vytiahnuť varešku :)
Servírujeme s kolieskami cibule a trocha zriedeným octom, zajedáme dobrým chlebíkom. Kožka zbavená tuku ešte stále obsahuje dosť veľa kolagénu, ktorý sa nášmu telu zíde na obnovu všeličoho, presiaknutá vy vývare časťou chondroitínu, glukozamínu, látok veľmi vhodných pre našu kĺbovú výživu. Tuku sme sa vo veľkej miere zbavili, preto si aj chorí na žlčník môžu dožičiť z tejto pochúťky.