Vaječný kopček v zeleninovom plášti



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 stredne veľké očistené mrkvy nakrájané na hranolčeky, 250 g očistenej zelenej fazuľky, soľ, 250 g dusenej šunky pokrájanej na plátky na hrubo, 3 až 4 lyžice zmäknutého masla, 4 kúsky petržlenovej vňate, 1 dávka paradajkovej omáčky. Vaječná sadlina: 3 stredne veľké vajcia, 250 ml šľahačkovej smotany, 2 lyžice topiteľného pikantného tvrdého syra /gruyere/, 1 lyžica sójovej omáčky, soľ, čerstvo zomleté čierne korenie.

POSTUP PŘÍPRAVY

1.Mrkvu nakrájame na hranolčeky hrubé asi 0,5 cm. Krátko ich povaríme vo vriacej vode, aby troška zmäkli. Vyberieme ich, prelejeme studenou vodou, dáme odkvapkať a odložíme nabok. Fazuľku povaríme v dostatočnom množstve vriacej vody asi 8 minút. Vyberieme ju, prepláchneme studenou vodou, osušíme a odložíme. Šunku pokrájame na rezance široké asi 0,5 cm.

2.Štyri valcovité formičky rovnomerne a pomerne nahrubo zvnútra potrieme zmäknutým maslom. Rezančeky mrkvy, zelenú fazuľku a pásiky šunky nakrájame na výšku formy. Dva struky zelenej fazuľky vložíme do formy na výšku, tak, že ich vtlačíme do zmäknutého masla, ktorým je forma natretá. Vedľa fazuliek rovnako uložíme aj pásiky mrkvy a vedľa nich dva pásiky šunky. Takto obložíme vnútorné steny všetkých formičiek.

3.Vyšľaháme vajcia so smotanou, potom pridáme strúhaný syr a sójovú omáčku. Posolíme, ochutíme čiernym korením a všetko dôkladne vymiešame.

4.Vaječno-syrovú plnku rovnomerne rozdelíme do formičiek, ktoré poukladáme do pekáča. Do pekáča nalejeme toľko vriacej vody, aby siahala do polovice formičiek. Vložíme ho do rúry rozohriatej na 160 stupňov a pečieme 40 až 50 minút, kým sadlina dostatočne nestuhne.

5.Formičky vyberieme z pekáča a necháme odstáť asi 2 minúty. Obsah formičiek vyklopíme na tanieriky. Ozdobíme ich petržlenovou vňaťou a podávame s paradajkovou omáčkou.