Zemiaky zapečené so syrovým bešamelom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

zemiaky uvarené v šupke, očistené - asi 1 kg, 100 g oravskej slaniny, 200-250 g šampiónov, 1 pór (alebo 5 cibúľ alebo jarné cibuľky aj s vňaťkou), 3 PL oleja, 3 PL múky hl., 300 ml mlieka, 300 ml vývaru ( z bujónu), 100-150 g syra goudy alebo eidamu, pažítka

POSTUP PŘÍPRAVY

...v obrázkoch...

Na troške oleja si osmažíme pokrájané šampiňóny; v orig. recepte nie sú, ale ja ich dávam miesto slaniny, ktorú deti nechcú...
na druhej panvici si osmažíme slaninu pokrájanú na kocky...
vo výpeku po slanine alebo na oleji osmažíme pór pokrájaný na kolieska...
zatiaľ si pripravíme bešamel - olej s múkou chvíľu orestujeme...
zalejeme mliekom a bujónom (ja dávam miesto bujónu vodu a lyžičku solčanky)...
za stáleho miešania povaríme na kašu...
pridáme postrúhaný syr, zamiešame, keď sa rozpustí odstavíme, zamiešame pokrájanú pažítku (nemala som)...
do vymasteného pekáča dáme polovicu zemiakov pokrájaných na kolieska, p.p. osolíme
posypeme opraženou slaninou, šampiňónmi, pórom - kto čo má rád, (u nás jedna chce len šampióny, druhá pór a šampióny,muž zase nechce pór, - !!!)
polejeme polovicou bešamelu...
uložíme zvyšok zemiakov ...
polejeme druhou polovicou bešamelu a dáme zapiecť na 200°C asi 30 minút.
čerstvo upečené chutia najlepšie, veľmi dobre sa k dopĺňa so šalátom z kyslej kapusty alebo len samotnou kyslou kapustou.