
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
zemiaky uvarené v šupke, očistené - asi 1 kg, 100 g oravskej slaniny, 200-250 g šampiónov, 1 pór (alebo 5 cibúľ alebo jarné cibuľky aj s vňaťkou), 3 PL oleja, 3 PL múky hl., 300 ml mlieka, 300 ml vývaru ( z bujónu), 100-150 g syra goudy alebo eidamu, pažítka
POSTUP PŘÍPRAVY
...v obrázkoch...
![]() |
Na troške oleja si osmažíme pokrájané šampiňóny; v orig. recepte nie sú, ale ja ich dávam miesto slaniny, ktorú deti nechcú... |
![]() |
na druhej panvici si osmažíme slaninu pokrájanú na kocky... |
![]() |
vo výpeku po slanine alebo na oleji osmažíme pór pokrájaný na kolieska... |
![]() |
zatiaľ si pripravíme bešamel - olej s múkou chvíľu orestujeme... |
![]() |
zalejeme mliekom a bujónom (ja dávam miesto bujónu vodu a lyžičku solčanky)... |
![]() |
za stáleho miešania povaríme na kašu... |
![]() |
pridáme postrúhaný syr, zamiešame, keď sa rozpustí odstavíme, zamiešame pokrájanú pažítku (nemala som)... |
![]() |
do vymasteného pekáča dáme polovicu zemiakov pokrájaných na kolieska, p.p. osolíme |
![]() |
posypeme opraženou slaninou, šampiňónmi, pórom - kto čo má rád, (u nás jedna chce len šampióny, druhá pór a šampióny,muž zase nechce pór, - !!!) |
![]() |
polejeme polovicou bešamelu... |
![]() |
uložíme zvyšok zemiakov ... |
![]() |
polejeme druhou polovicou bešamelu a dáme zapiecť na 200°C asi 30 minút. |
![]() |
čerstvo upečené chutia najlepšie, veľmi dobre sa k dopĺňa so šalátom z kyslej kapusty alebo len samotnou kyslou kapustou. |