Pštrosie plátky na červenom víne s orechami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

800-1000 g pštrosieho stehna vcelku alebo mäso na steaky, 30 g masla 30 g slaniny, 1 cibuľa, 20 g hladkej múky, soľ. Na marinádu: 750 ml červeného vína alebo 500 ml červeného vína a 250 ml vody, 1 stredne veľká cibuľa, 150 g zeleru, 150 g mrkvy, 150 g petržlenu, 6 zrniek čierneho korenia, 4 zrnká nového korenia, 2 zrnká borievky, 2 klinčeky

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Mäso opláchneme, vložíme do misy a zalejeme pripravenou marinádou. Ak ju robíme iba z vína, nevaríme ju, ale ak do nej pridávame vodu, vodu najprv prevaríme so všetkými koreninami a cibuľou, necháme vychladnúť a až potom zmiešame s vínom. Do marinády pridáme aj očistenú, nakrájanú alebo nastrúhanú zeleninu, mäso prikryjeme a odložíme na noc do chladničky marinovať. Mäso v marináde občas obrátime.

2. Slaninu nakrájame nadrobno, vyškvaríme a pridáme do nej maslo. Mäso vyberieme z marinády, osolíme ho a dáme na cibuľu. Hneď ho podlejeme časťou marinády i so zeleninou a dusíme. Mäkké mäso vyberieme zo šťavy, takmer vydusenú šťavu zaprášime múkou, dobre ju opražíme, opäť podlejeme a povaríme. Napokon šťavu precedíme a podávame spolu s plátkami mäsa a prílohou. Pštrosie mäso môžeme iba krátko podusiť a potom bežným spôsobom dopiecť v rúre.

P.S. Hoci aj u nás existujú farmy, ktoré sa špecializujú na chov pštrosov, na trhu nájdeme pštrosie mäso iba výnimočne. Pštrosie mäso obsahuje veľa bielkovín a iba minimum tuku. Obsahuje menej cholesterolu než ostatná hydina či jatočné mäso, ale je v ňom oveľa viac minerálnych látok. Tvrdí sa, že pštrosie mäso je mäso budúcnosti. Z jedného pštrosa je približne 30-40 kg mäsa. Pštrosie mäso sa často prirovnáva k morčaciemu mäsu, ale chuťou je bližšie k hovädzej sviečkovici. V zahraničí sa na jedálnych lístkoch objavuje oveľa častejšie, u nás si na jedlá zo pštrosieho mäsa iba zvykáme. Pštrosie mäso je však najmä na slávnostné pohostenie. Mäso z pštrosov sa občas predáva v obchodoch, ktoré sa špecializujú na predaj hydiny a zveriny. Spravidla je už pripravené ako polotovar, takže pokrájať ho na plátky alebo rozporciovať nezaberie veľa času. Pštrosie mäso pripravujeme rovnako ako iné druhy mäsa, najmä ako hovädzie mäso, a rovnako ho môžeme aj koreniť.

pštros