Waldorfská nátierka + naklíčenie semienok



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Asi 4 PL Ramy, 1 obdĺžik Lučiny alebo iného smotanového syru, PL majonézy alebo kyslej smotany alebo jogurtu, 1 jabĺčko, kúsok zeleru veľkosťou asi ako jabĺčko, 1 PL mletých alebo nasekaných orechov, soľ, čierne korenie, citr. šťava... ešte pridávam najemno nakrájanú cibuľku

POSTUP PŘÍPRAVY

Táto nátierka je skôr takej sladšej chuti ako slanej, ale máme ju radi a ten aromatický zdravý zeler, ktorý má málokto rád, sa v nej celkom stratí... a so zeleninkou alebo s naklíčenými semienkami je zdravá desiata alebo večera hotová raz-dva :-)

Uvedené množstvo je asi tak na jednu várku, ale asi ako pri všetkých nátierkách, kto si koľko čoho pridá alebo uberie, je na každom... zeler a jablko najemno nastrúhame a primiešame k ostatným surovinám a vymiešame dohladka...opatrne ochutíme, či už soľou alebo korením...lebo naozaj je to skôr dosladka chuť, tak nech sa nebije so soľou... Toto je taký základný recept na túto nátierku... je možné ju však zvýrazniť cibuľkou alebo cesnakom a takto ju robievam, deťom viac chutí...
Vymiešanú dáme na chvíľu odležať do chladu, aby sa všetky chute spojili...
Odporúčam Vám naklíčiť si semienka fazuľky Mungo...chutí ako zelený hrášok a takáto naklíčená obsahuje vraj až 600x viac vitamínov a vlákniny ako nenaklíčená... deti ju milujú a chrumkajú len tak namiesto orieškov...