Krém Karamel



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na 4 porcie potrebujeme: 100 g krupicového cukru, 40 g múčkového cukru, 2 vajcia, 1 žĺtok, 200 ml mlieka, 160 ml 12% smotany, 1 vanilkový lusk

POSTUP PŘÍPRAVY

Krupicový cukor nasypte do hrnca a prilejte 30 ml vody. Dajte variť na najvyššiu teplotu a za stáleho miešania nechajte hmotu stmavnúť do svetlo hnedej farby. Karamel ihneď rozlejte do na dno porcelánových misiek alebo nízkych malých hrnčekov. Do každej misky len slabú vrstvu. V mise rozšľahajte múčkový cukor s vajcami a žĺtkom. Mlieko so smotanou priveďte k varu a vmiešajte do neho dreň z rozrezanej vanilky. Premiešajte a odstavte. Smotanovú zmes postupne vmiešajte do vyšľahaných vajec s cukrom a prešľahajte.
Na dno pekáča rozprestrite vlhkú utierku a postavte na ňu misky s karamelom. Naplňte ich po okraj krémom. Potom do pekáčiku prilejte toľko horúcej vody, aby siahala do 2/3 formičiek, a vložte do trúby predhriatej na 150 stupňov C. Pečte asi 20 minút tak, aby bol krém pevný, ale nie tuhý. Hotový krém vo formičkách zložte s plechu a dajte do chladničky minimálne na 4 hodiny vychladiť. Pred podávaním krému uvoľnite po obvode misiek tenkým ostrým nožom a opatrne ho vyklopte na tanierik.